300.000 flere danskere gør det end for 30 år siden

Nyheder
Foto: Shutterstock
De sidste tredive år har et af danskernes mønstre ændret sig

Lige nu læser andre også

De sidste 30 år er der hvert år blevet 10.000 flere singlehusstande, så vi i dag er oppe på mere end 1.2 mio. singlehusstande. Etablering af flere, nye singleboliger vil kunne tage brodden af boligprisstigningerne, vurderer ejendomsmæglerkæden Estate i ny analyse. Det fortæller selskabet i en pressemeddelelse:

"Hvis man var i tvivl om, at flere bliver skilt i dag og lever alene end for tredive år siden, skal man bare kigge på sammensætningen i landets husstande. Mens der i 1991 var 920.325 singlehusstande, er det tal i 2021 oppe på 1.244.621, en stigning på mere end 10.000 om året over en periode på 30 år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret"

Tendensen har været kendt i årevis, men konsekvenserne af udviklingen med flere singleboliger kunne ifølge Estates presseansvarlige, Thomas Hovgaard med fordel har været adresseret allerede i nullerne.

"At folk i højere grad vælger at bo for dem selv, er grundlæggende privat og ikke noget, man bør blande sig i, men når så mange mennesker over en så kort periode så af sige lægger beslag på en bolig per person, vil det før eller siden skabe knaphed på især mindre boliger, der er til at betale for en soloindkomst, og der står vi som samfund aktuelt med betydelige udfordringer i de største byer," siger Thomas Hovgaard.

Mener man mangler mindre lejligheder

Mens antallet af singlehusstande er steget de seneste 30 år, har der samtidig været begrænsninger på nybyggeri af mindre lejligheder i de store byer.

"Det er, som om byplanlæggere ikke har ulejliget sig med at kigge på befolkningsudviklingen løbende siden firserne. I hvert fald har man prioriteret større boliger over de små, hvilket betyder, at det i dag kræver enten svineheld eller en ret høj indkomst, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at bo for sig selv i landets største byer," siger Thomas Hovgaard.

Derfor mener han, at en af fremtidens største udfordringer bliver at planlægge bygningsmassen efter de demografiske og kulturelle behov og tendenser.

"Der er naturligt ofte bekymringer om boligmarkedets udvikling, især om priserne stiger for hurtigt i de store byer, og indgreb bliver hurtigt en del af debatten, men man burde hellere fokusere på at få bygget mange flere boliger til singlerne for at tage presset af prisudviklingen, ellers er der stor risiko for, at udviklingen vil fortsætte mange år endnu," siger Thomas Hovgaard

 

Anbefalet til dig