4 ting, vi kan tale om på kvindernes internationale kampdag

08/3/22 11:34

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det er kvindernes internationale kampdag, og der er mange emner at tage fat på.

Kvinder gør store fremskridt som ledere, innovatører og pengetjenere. Faktisk bryder vi ny vej i alle brancher, omend langsomt. Selvom der er en hel del at fejre på denne internationale kvindedag, er der ingen tvivl om, at vi stadig har en lang vej igen.

I stedet for at komme med dystre generaliseringer om tågede og negative forskelle mellem mænd og kvinder, lad os udnytte denne mulighed til at udpege de specifikke steder, hvor der er plads til forbedringer på denne internationale kvindedag. Tænk på disse observationer – inden for uddannelse, erhvervsliv, kultur og politik – som samtalestarter, og brug dem til at sætte gang i udfordrende og effektive diskussioner i de kommende uger og måneder. For hvis vi gør det, så har endnu flere resultater at overveje et år fra nu. Det skriver Forbes.

1. Lønforskellen:
Selv om vi lever i 2022, er der en forskel på, hvorn meget man tjener som mand og som kvinde. Noget vi på Nyheder24 har skrevet om tidligere, her.

2. "Deltidslægen":
Inden for medicin tyder data på, at kvinder er mere tilbøjelige til at skære ned på timer eller gå på deltid efter at have fået børn. De er også mere tilbøjelige til at vælge mindre lukrative specialer, såsom pædiatri eller en familiepraksis, hvilket tyder på, at de vælger en karrierevej, der er mere familievenlig.

3. Kvinder på skærmen:
Kvinder udgør omkring 37 procent af 'prime-time' tv-karakterer. Dette antal falder dramatisk for kvinder på 45 år og ældre, med blot 15 procent af 'primetime roller.'

4. På hjemmefronten
Ifølge en undersøgelse fra Pew Research Center lavede mænd i 2015 to en halv gange så meget husligt arbejde (husholdning og børnepasning) sammenlignet med deres bidrag i 1965. Og det er lovende. Men mødre bruger stadig omkring dobbelt så meget tid med deres børn, som fædre gør - 13,5 time om ugen for mødre i 2011, sammenlignet med 7,3 timer for fædre. For en kvinde, der jonglerer en karriere og familie, kan den tidsforskel tage hårdt på hendes "rang" på arbejdspladsen.

Kvindernes internaionale kampdag handler ikke om individet, eller individer. Det handler om, at belyse manglen af rettigheder for kvinder, og de uligheder som stadig dominerer i samfundet. Og inden du ryser på hovedet og tænker: "Det rager ikke mig", eller " sådan er det ikke i Danmark", så tænk dig lige om en ekstra gang. Lighed mellem mænd og kvinder gavner BÅDE kvinder og mænd. "Kvinderettigheder" er menneskerettigheder.