Advarer: Dette er livsfarligt for dit kæledyr

Af: Ida Hansson

|

31/03/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Påsken venter lige om hjørnet, og det er på mange måder en dejlig ting. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lige så dejligt for dit elskede kæledyr.

Mest læste i dag

Alt for mange hunde og katte ender med at blive syge i påsken, og nogle får også brug for en tur til dyrlægen.

For at undgå dette skal du sørge for at holde dine nysgerrige kæledyr væk fra påskebordet, skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Påskepynt skal ikke spises

For vores kæledyr er påskepynt både sjovt og spændende.

Hundehvalpe, der er ved at skifte tænder, elsker at tygge – også i påskepynt. Men pynten kan sætte sig fast i hundens luftveje og mave, hvis den kommer indenbords.

Derfor kan det blive nødvendigt at operere pynten ud, og det er både en kedelig og dyr situation at stå i.

Katte elsker påskekyllinger

Det ligger dybt i kattens instinkter at jage. Og én gang om året går det ud over pjuskede påskekyllinger med påsatte fjer eller påskeliljer, som pirrer jagtinstinktet.

Men det er en rigtig dårlig idé og en af grundene til, at der hvert år til påske er mange katte, der må opereres akut, fordi de har spist noget, de ikke kan tåle.

Det er en både trist og dyr situation at stå i som katteejer. Derfor er det vigtigt at holde øje med, om katten leger med påskepynt, der kan give problemer.

Jagtinstinktet kan også vækkes af et stearinlys. Så vær ekstra opmærksom på levende lys i påskehyggen, som katten kan brænde sig på.

Overvej i stedet at bruge led-stearinlys.

Pas på med, hvad din hund spiser

Her er de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, at din hund ikke spiser:

Påskeæg og chokolade
Chokolade er farligt for hunden, og det er især mørk chokolade. Hold øje med børnene, og sørg for, at de ikke giver hunden godbidder i form af rester af deres påskeæg.

Fed og salt mad
Hvis din hund får for meget salt i maden, så kan det medføre problemer i maven og saltforgiftning, så pas på med mad, der indeholder store mængder salt.

Vindruer og rosiner
Selvom en lille, frisk vindrue kan virke harmløs, så kan hunde få akut nyresvigt ved selv mindre doser. Det samme gælder for rosiner.

Hårde nødder
Hunde har svært ved at nedbryde nødder, og nødderne sætter sig derfor let fast i mave-tarm-kanalen. Vær særlig opmærksom på macadamianødder, der anses for at være ekstra giftige for hunde.

Gode råd der kan give katten en god påske

Her er en række gode og nemme råd, der kan sikre din kat en god og rolig påske:

  • Får du gæster i påsken, så sørg for, at katten har mulighed for at kunne gå ind i et roligt rum, hvor den kan slappe af.

  • Leg med din kat, men husk at fjerne det legetøj, der kan sætte sig fast i kattens mave.

  • Husk at holde altandøre og vinduer lukkede - hvert år kommer mere end hundrede katte til skade efter fald fra altaner og vinduer.

  • Fjern blomster, der er giftige for din kat.


Påskepynt og blomster

Nysgerrige og legesyge kæledyr finder sandsynligvis påskens dekorationer og pynt interessante. Men vær opmærksom på, at de ikke spiser af dekorationen.

Det kan nemlig resultere i, at hunden eller katten skal opereres for at få påskepynt ud igen.

Hos Agria ser vi hvert år mange kæledyr, der får forgiftninger og livstruende skader, fordi de spiser planter, de ikke kan tåle. De mange smukke påskeliljer er farlige for både hunde og katte, da de kan føre til alvorlige forgiftninger, hvis de spiser dem.

Alle former for ægte liljer er meget giftige og kan være dødelige for kæledyrene.

Vores danske påskelilje er giftig, men ikke dødeligt giftig, fordi de ikke er ægte liljer. Men dit kæledyr kan dog stadig få det rigtig dårligt.

Har du hund eller kat i huset, bør du derfor undgå at have ægte liljer i haven og i hjemmet, og påskeliljerne skal helst holdes uden for kattens rækkevidde.

Hvis du gerne vil pynte påskebordet med blomster, som ikke er giftige for dine kæledyr, kan du i stedet vælge orkideer.

Er du i tvivl? Så kontakt dyrlægen

Har du mistanke om, at din hund har spist noget, den ikke kan tåle, skal du kontakte din dyrlæge.

En god idé kan være i forvejen at finde ud af, hvilke dyreklinikker i nærheden der har længere åbningstider i helligdagene.

Mange forsikringsselskaber tilbyder gratis dyrlægerådgivning, så har du brug for en dyrlægehotline i påsken, er det også en mulighed, hvis du har brug for et godt råd uden at gå glip af påskefrokosten.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Kvinde lægger 2 opvasketabs i vaskemaskinen - og se så magien ske Flere danskere har oplevet problemet, og det kan løses med denne simple metode.

Anbefalet til dig