Advarer om TikTok-trend: Det er farligt

29/12/2022

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Trenden er tilsammen set mindst 2,9 milliarder gange.

Mest læste i dag

"Dermaplaning", en ny skønhedstrend blandt kvinder, går i øjeblikket viralt på sociale medier.

"Dermaplaning" betyder barbering af hele ansigtet - alt fra pande til hage.

Videoerne, der er blevet delt, viser kvinder barbere deres ansigter, hvorefter de fortæller om fordelene ved et hårløst ansigt.

Dette angiveligt, fordi huden ender med at se "gennemsigtig" ud som glas samt bliver glat.

Men ifølge Carina Elisabeth Carlsen, der er influencer og rådgiver i det norske Ligestillingscenter, er trenden ikke uproblematisk.

Det er ikke selve barberingen, hun har noget imod, men måden, budskabet præsenteres på, da det ikke bliver præsenteret som et valg men derimod som "derfor skal man barbere sig".

"Alle de her kropstrends skaber ny usikkerhed omkring ens egen krop og helt naturlige ting som kropsbehåring. Det er potentielt farligt og skadeligt, både psykisk og fysisk," siger Carina Elisabeth Carlsen til norske TV 2.

Carina indrømmer herefter, at hun selv har skammet sig over sin hårvækst, hvilket har medført komplekser.

Hun hævder, at problemet stammer fra sociale medier, men især TikTok.

"TikTok er ekstremt god til algoritmer. Når man bliver præsenteret for noget nok gange, tror man til sidst på, at det er normen og gør, hvad man kan for at passe ind. Det er farligt og noget, vi alle bør være opmærksomme på. Når man er 12-13 år, er man ikke nødvendigvis så kildekritisk. Ting, jeg lærte og internaliserede som teenager, kæmper jeg stadig for at aflære i voksenalderen."

Ifølge B.T., der har været i kontakt med Erik Obitz, dr. med, speciallæge i dermatologi og grundlægger af DermoCosmetic, skal man være meget forsigtig med trenden.

Hvis man foretager en "dermaplaning", skal man håndtere det rigtigt.

"Man skraber det øverste, døde hudlag væk. Det lag, som beskytter os mod blandt andet allergier og infektioner. Man nedbryder altså hudbarrieren, og derfor kunne jeg godt forestille mig, at man kunne lave en skade på huden, som heler op med ar," siger Erik Obitz til B.T.

Anbefalet til dig