Ærlige Hella Joof: Afslører dyster fortid

20/10/2020

Sarah Steenfeldt

Hella Joof da hun deltog i Dr 2 programmet Autograf. Foto: Bjarne Bergius Hermansen
I sin nye bog “Tvilling, yndling, grævling” fortæller Hella Joof åbent om blandt andet en rejse, der har sat sine spor.

Mest læste i dag

Hella Joof er især kendt for sine film og bøger - hun har tidligere skrevet bøgerne “Båven om Gud”, “Papmache-reglen” og “Dage med mildhed, modgang og mirakler”. Nu har hun føjet endnu en til samlingen, som hun selv kalder en selv(hjælps)biografi. Her fortæller Hella hele sin samlede historie og i den forbindelse kommer hun forbi nogle meget alvorlige emner. 

En af fortællingerne i bogen, handler om da den dengang kun 15-årige Hella Joof tog på en rejse, for at besøge sin far og hans afrikanske familie. Det blev en rejse som hun aldrig glemmer, men ikke kun fordi hun skulle møde hendes far - også fordi at der om natten skete ting, som ingen bør udsættes for. Det skriver Se og Hør. 

Hella fortæller et mandligt familiemedlem skulle passe på hende på turen. Hun blev indkvarteret på et lille hotelværelse med en dobbeltseng - hvilket vist ikke var hensigten, men sådan blev det, da ingen havde undersøgt om der var et hotelværelse med to senge. 

I de 14 dage hvor Hella var på sin rejse, misbrugte det mandlige familiemedlem hende seksuelt. Hella fortæller i bogen at hun ikke dengang tænkte at det var voldtægt, for manden brugte ikke fysisk vold for at misbruge hende - for den kun 15-årige jomfru var slet ikke i stand til at reagere. 

Fortalte først om misbruget mange år efter

Hella fortalte først sin mor om det seksuelle misbrug på rejsen, da hun selv blev 41 år. Hun skrev beretningen om de dystre nætter i et brev til hendes mor, som blev meget chokeret. 

“Jeg ved ikke om det var det rigtige at gøre. Men jeg var nødt til at fortælle det. Jeg tror, at jeg altid at jeg har været tilhænger af – jeg er jo også vokset op med Tine Bryld – at vi snakker om alting. Og jeg synes også, at vi skal snakke om alting. Hvis noget gør ondt, så skal man tale om det på et tidspunkt. Jeg tror ikke, at der var andet at gøre.” Fortæller Hella til Se og Hør. 

Faktisk var det slet ikke meningen at hun ville skrive om hændelsen, da hun gik i gang med bogen. Men som skrivearbejdet skred frem, var hun ikke i tvivl om, at det var det rette at fortælle det. 

Bogen handler også om alt muligt andet end episoden fra teenage tiden. Blandt andet handler den om hvad man ikke skal gøre og hvad man skal prøve at undgå at rode sig ud i, inden for kategorier som parforhold, økonomi, selvbedrag, sex og kroppen generelt. 

Selve emnet sex og kroppen fylder også sin del i bogen. Hella fortæller at årsagen til, at hun skriver meget om kroppen og sex er, at hun tror der er en masse unge mennesker som er skamfulde over deres krop. Derfor ønsker hun at man kan tale om det, for ingen kan leve op til de idealer der hersker i dag. 

“ Vi må finde en anden måde at have en krop på i den her verden. Hvis man har problemer med sin krop, har man jo problemer med den, man er,” siger hun til Se og Hør. 

 

Anbefalet til dig