Afskaffelse af Store Bededag får konsekvenser: Disse danskere skal gå ned i løn

12/1/23 18:13

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Hvis Store Bededag bliver afskaffet, vil det få konsekvenser for en række danskere, der vil skulle gå ned i løn.

Regeringen har meldt ud, at danskere, der er månedslønnede, vil få kompensation i form af løn svarende til én arbejdsdag. For andre vil afskaffelsen af Store Bededag medføre en lønnedgang.

Det skriver B.T., der også skriver, at det blandt andet vil være sygeplejersker, jordemødre og politibetjente, der kan ende med at skulle gå ned i løn, fordi de kommer til at vinke farvel til flere hundrede kroner i tillæg.

Ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe vil Store Bededag fremover blive betragtet som en almindelig arbejdsdag, hvorfor man vil blive lønnet, som var det en almindelig arbejdsdag.

"Det betyder både, at hvis der er særlige genetillæg for tidligere at have arbejdet på store bededag, så er de ikke længere i spil, fordi det ikke længere er en helligdag. Men det betyder også, at folk, der plejer at holde fri den dag, får ekstra i løn. Og det vil sige, at de stiger knap en halv procent i løn," siger Ane Halsboe til B.T.

Ane Halsboe holder fast i det faktum, at mange vil blive aflønnet som en almindelig arbejdsdag, men indrømmer samtidig, at der vil være danskere, der kommer til at give afkald på tillæg, de tidligere har fået, da det ikke længere vil blive betragtet som en helligdag.

"Altså, langt de fleste danskere vil opleve at stige 0,45 procent i løn, men det hører med til det billede, at danskere, der i dag arbejder på en helligdag, bliver kompenseret for de gener, der er ved at arbejde på en dag, hvor alle andre holder fri. I fremtiden vil alle andre også være på arbejde, og derfor bliver det aflønnet som en almindelig arbejdsdag," siger hun.