At have penge mellem hænderne er en rar følelse.
Det giver både frihed til at gøre flere af de ting, man drømmer om, ligesom det kan være rart at vide, at man har lidt på kistebunden til uforudsete hændelser.
Når man er pensionist, er det ikke sikkert, at man har fyldt godt op på bankkontoen, og måske er det grunden til, at en særlig tendens - som giver flere penge mellem hænderne - viser sig blandt landets ældre.
Antallet af pensionister, som arbejder, er skudt i vejret det seneste år og sætter ny rekord. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
Således var der 77.818 danskere, som både var i beskæftigelse og samtidig fik folkepension, i maj i år.
Det er en stigning på 20 pct. – ca. 13.100 - ift. maj sidste år og det højeste niveau nogensinde (statistikken går tilbage til januar 2010).
Sådan skriver Sampension i en pressemeddelelse.
”Antallet af pensionister, der arbejder, har nærmest haft lodret pil op det seneste år og har nu nået nye imponerende højder. Det er en vild udvikling, som ikke mindst hænger sammen med de nye regler, som så dagens lys i 2023, og som indebærer, at det ikke længere koster på folkepensionen, hvis man er i beskæftigelse som pensionist,” siger Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension.
Flere tusinde kroner hver måned
Konkret vedtog Folketinget d. 1. juni 2023 at afskaffe modregningen i folkepensionen som følge af egen arbejdsindtægt med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.
”Gevinsten ved, at man ikke længere bliver modregnet, kan løbe op i tusindvis af kroner ekstra om måneden. Så det er absolut noget, der er til at tage at føle på, og det har i den grad bidraget til den kraftige stigning i antallet af arbejdende pensionister,” siger Anne-Louise Lindkvist og fortsætter:
"Og der er mere i vente i samme boldgade. For der er i de kommende år flere initiativer på vej, som skal gøre det endnu mere økonomisk attraktivt at udskyde tilbagetrækningen."
Ny lov på vej
Hun henviser til, at der for nylig blev vedtaget nye regler i Folketinget, som indebærer, at der fra 2026-2030 indføres et ekstra beskæftigelsesfradrag til beskæftigede seniorer, der har to år eller mindre til pensionsalderen.
Herudover er det politisk aftalt, at den skattefrie gevinst, som gives til personer, der arbejder i det første og andet år efter folkepensionsalderen, skal forhøjes i 2026 og igen i 2029.
Det er dog endnu ikke vedtaget ved lov.
”De økonomiske gulerødder appellerer til mange danskere, hvilket vi jo har set med boomet i antallet af arbejdende pensionister i kølvandet på den sløjfede modregning,” siger Anne-Louise Lindkvist og tilføjer:
"Samtidig ved vi, at en betydelig del af danskere faktisk gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet. Derfor er der god grund til at forvente, at udviklingen vil fortsætte, og at vi også fremadrettet vil se, at gruppen af arbejdende seniorer og pensionister fortsat vil vokse."
I en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Sampension blandt ca. 1.000 danskere svarer to ud af tre (64 pct.) ja til, at de godt kan forestille sig at arbejde f.eks. nogle timer eller mere om ugen, efter at de har passeret folkepensionsalderen. 20 pct. svarer nej, mens resten svarer ”ved ikke”.