Anerkendt pris går til Danmarks mest talentfulde kvindelige forskere

17/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Foto: UNESCO
Tre af Danmarks mest talentfulde forskere inden for naturvidenskab modtager den 15. maj ’For Women In Science’ prisen. En pris, der fokuserer på at anerkende dansk forsknings kvindelige talenter, fremme flere dygtige kvindelige forskere og skabe ligestilling i toppen af dansk forskning.

Mest læste i dag

Flotte resultater, stor passion for naturvidenskab og ikke mindst et stort drive for at gøre en forskel i deres forskningsfelt er det, der netop beskriver årets tre pristagere. For 11. gang bliver prisen ’For Women In Science’ uddelt i Danmark. Prisen er indstiftet af L’Oréal i samarbejde med UNESCO og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Hos L’Oréal er man utrolig stolte af, at man endnu engang kan hædre tre dygtige kvinder inden for dansk forskning. Der er nemlig behov for at sætte fokus på kvindelige forskere og deres resultater, siger L’Oréals kommunikationschef i Danmark Sonja Christensen:

”Feltet har været virkelig stærkt, og igen i år har vi fundet tre kvindelige forskningstalenter, der har opnået meget flotte resultater på trods af deres forholdsvise korte karrierer. I Danmark er kun hver femte professor kvinde. Vi håber, at vi med denne pris er med til at sætte fokus på kvindelige forskere og inspirere yngre kvinder til at vælge en karriere i forskningens verden.”

Talenter, der vil gøre en forskel

Selvom de tre kvindelige forskere har forskellige specialer, har de alle tre fokus på, at deres forskning skal gøre en forskel. Læge og forsker Stine Linding Andersen fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital forsker i betydningen af thyroidea sygdomme hos gravide. Adjunkt Maria Andreassen fra Aarhus Universitet forsker i protein aggregering, der bl.a. forekommer ved sygdomme som Alzheimer’s og Parkinson’s. Adjunkt Vida Engmann fra Syddansk Universitet i Sønderborg forsker i organiske og miljøvenlige polymersolceller og er pioner inden for dette område, da hun har udviklet en metode til at forbedre de organiske solcellers stabilitet.

Verden over bidrager kvindelige forskere til videnskaben, og ønsket om at skabe mere synlighed om disse forskertalenter er netop hele målsætningen for ”For Women in Science’-prisen. Derfor bliver de tre forskere hædret onsdag den 15. maj på Carlsberg Akademi i Valby. Udover æren og muligheden for at inspirere andre kvinder til en karriere i forskning, modtager de tre pristagere hver 110.000 kroner, som er øremærket til at indgå i deres forskning. 

Fakta om prisen

  • ’L'Oréal-UNESCO For Women in Science’-prisen er indstiftet af L’Oréal i samarbejde med UNESCO og uddelt siden 1998.
  • Forskning og innovation er grundstenen i L'Oréals strategi og virksomheden beskæftiger 3870 medarbejdere i forskning og udvikling.
  • Der uddeles priser til kvindelige forskertalenter i 115 lande, herunder Danmark.
  • De danske ’For Women in Science’-priser (3 prismodtagere) blev uddelt første gang i 2007 og uddeles i år for 11. gang. Sammen med æren følger et beløb på 110.000 kroner.
  • Ved prisuddelingen deltager H.K.H. Prinsesse Marie, som er protektor for Den Danske UNESCO- Nationalkommission, professor og præsident i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen og tidligere pristager Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen.
  • De tre danske pristagere er i år valgt blandt højt kvalificerede ansøgere af et videnskabeligt bedømmelsesudvalg bestående af: Prof. Anja Andersen, som repræsenterer Den Danske UNESCO -Nationalkommission, prof. Trine Bilde, prof. Bente Klarlund og prof. Lars Stemmerik, som repræsenterer Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, samt Scientific Director for L’Oréal Danmark og Nordic Jeanette Haugel-Nielsen

Anbefalet til dig