Siden januar har en ny type fotovogn dukket op langs de danske veje, og selvom den kan minde om politiets fartkontrol, har den et helt andet formål. Vognen, der drives af Sund & Bælt, overvåger nemlig lastbiler for at sikre, at de betaler den nye vejafgift. Det fortæller TV2.
Bliv advaret om fotovogne
Produkt
Navn
Pris
Forhandler
![](https://owp.klarna.com/product/640x640/3195055916/Saphe-Drive-Pro.jpg)
![](https://owp.klarna.com/images/logos/elgigantenpricerunnerlogo_rune_600x200.jpg)
![](https://owp.klarna.com/product/640x640/3027353225/Saphe-Drive-Pro-Traffic.jpg)
![](https://owp.klarna.com/images/logos/589-1590501132.png)
Afgift baseret på CO2-udledning
Den nye vejafgift gælder for lastbiler over 12 tons, som fra årsskiftet skal betale en afgift pr. kilometer, de kører. Afgiftens størrelse afhænger af lastbilens CO2-udledning. Hvis en lastbil bliver taget uden at have betalt afgiften, resulterer det i en bøde på 4500 kroner.
Ifølge Sund & Bælt, der står for ordningen, er formålet at bidrage til Danmarks ambitiøse klimamål. Afgiften blev vedtaget af regeringen og de røde partier, og den tidligere skatteminister Jeppe Bruus har tidligere fremhævet, at ordningen er en retfærdig måde at fremme den grønne omstilling på.
Fotovogne i hele landet
Selvom Sund & Bælt primært er kendt for at drive Storebæltsbroen og Øresundsforbindelsen, er fotovognene ikke begrænset til disse strækninger. Seks mobile enheder dækker hele landet, og derudover er der faste kontrolpunkter seks steder.
Ifølge driftschef Jens Kjær Nielsen har flere bilister i Nordjylland og Midtjylland undret sig over at se en fotovogn med Sund & Bælts logo.
Få overtrædelser af reglerne
For at betale vejafgiften kan lastbilchauffører enten bruge en app, betale for enkeltrejser eller installere en elektronisk boks i køretøjet. Indtil videre har omkring 50.000 lastbiler fået installeret en boks, og i januar blev der registreret 161 millioner kilometer kørsel på det afgiftsbelagte vejnet.
Selvom ordningen mødte skepsis fra vognmændene, viser de første tal, at den bliver overholdt. Over 98 procent af de kontrollerede lastbiler har betalt korrekt, oplyser Sund & Bælt.