Bagedyst-stjernes bulimi ødelagde familien: Moderen trak en kniv mod sin datter

19/06/2020

Julie Møller

Foto/PR: Annemette Voss
Tv-kokken og tidligere Bagedyst-deltager Annemette Voss og hendes mor fortæller åbent om, hvordan spiseforstyrrelsen bulimi pressede hele familien. Det gør de i håb om at hjælpe andre.

Mest læste i dag

Det var ikke en hemmelighed, som moderen intet anede om. Der blev faktisk snakket om dengang 18-årige Annemette Voss’ destruktive spiseforstyrrelse bulimi. Men ‘snakket’ er en underdrivelse. Det fortalte mor og datter i ’Go’ aften LIVE’ på TV 2.

‘Snakkene' var derimod ophedede diskussioner, som var blevet en fast del af deres liv sammen. Men én gang gik det fra verbalt diskussion til et fysisk øjeblik, der stadig står klart i begges erindring.

Trak en kniv mod sin datter

Som så mange gang før valgte hendes mor, Ingelise Christensen, at forlade rummet. Men besluttede sig alligevel for at fortsætte den ophedede diskussion med sin datter.

“Og derfra gik det stærkt,” fortæller mor og datter i ’Go’ aften LIVE’.

Annemette Voss pressede truende sin mor op ad en bordkant og skubbede hende. Det fik Ingelise Christensen til at  instinktivt gribe ned i køkkenskuffen og trække en kniv mod sin datter for at få hende væk.

Det forfærdelige øjeblik blev et vendepunkt for dem begge, forklarer de i TV 2-programmet. 

“Vi var i det sammen”

Hverken Ingelise Christensen eller Annemette Voss er stolte over episoden for 18 år siden. Men det var et billede på, hvor slemt det stod til.

“Vi var i det sammen. Det var et familieprojekt. Det var en fælles nedtur, og vi ramte bunden sammen – og vi løftede os sammen,” siger Annemette Voss.

I dag er forholdet mellem mor og datter godt, men dengang kæmpede hele familien på hver deres måde med Annemette Voss' spiseforstyrrelse, der stod på i årene fra 1999 til 2003.

Fjern skammen

Grunden til, at mor og datter fortæller ærligt om fortiden er bl.a. for at fjerne skammen og samtidig hjælpe andre, der står i lignende situationer i dag. 

Annemette Voss tror nemlig, at der findes mange familier, der er involveret i spiseforstyrrelser, som oplever nogle forfærdelige øjeblikke, som hendes.

“Og jeg vil bare lige sige: Fjern lige skammen og fokuser på, hvad der er målet. Vi skal videre, og vi skal have det godt og tilgive,” siger Annemette Voss.

Åbenhed er vejen frem 

Javanna Dybbroe, der er psykolog og rådgivningskoordinator ved Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, tror på, at Annemette Voss’ historie og ærlighed kan bruges af andre, fortæller hun til TV 2.

“Det er altid givtigt, når andre åbner sig op og fortæller om de episoder, de har haft. Der er håb i, at andre kan ramme bunden sammen, men at man også kan komme op igen sammen,” siger psykologen.

Familien er en vigtig støtte 

For de personer, der er ramt af en spiseforstyrrelse, er familien en vigtig støtte.

“Det er de, fordi en spiseforstyrrelse ikke er noget, man kommer ud af alene. Det er en hård proces at komme ud af, og man har brug for støtte til at huske de håb og drømme, man havde inden spiseforstyrrelsen,” siger psykolog Javanna Dybbroe.

Det kan Annemette Voss nikke genkendene til.

“Søg hjælp, søg hjælp, søg hjælp” lyder hendes opfordring til dem, der lider af en spiseforstyrrelse, som hun selv gjorde, og tilføjer:

“Få din familie med ombord og lad vær med at tro, at du kan klare det selv, for det kan du ikke,” siger Annemette Voss.

 

 

 

Anbefalet til dig