Bakterier i fitnesscentre: Sådan beskytter du bedst dig selv

19/02/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Dårlig hygiejne er en af de største problemer i fitnesscentrene - og det kan fører til spredning af svamp og andre sygdomme.

Mest læste i dag

Det er allerede svært nok at få trukket sig selv afsted i fitness, så når man er der, er det sidste, man vil bekymre sig om risikoen for at komme i kontakt med farlige bakterier.

En undersøgelse med over 1000 fitness medlemmer viser, at dårlig hygiejne er en af de største problemer. De følgende topper listen over de problematikker som medlemmerne har: 

  • Over halvdelen af medlemmerne har været vidne til folk, der går på toilettet uden at vaske hænder bagefter, men i stedet går igang med træningen igen. 
  • 35 procent af mændende indrømmede at de aldrig tørrede vægte og maskiner af efter brugs, mens 25 kvinder af kvinder indrømmer aldrig at tørre cardio-udstyr af. 
  • 38,4 procent af medlemmerne får ikke tørret udstyret af om eftermiddagen mens 21,2 procent ikke får det gjort om aftenen. 

"Det er virkelig vigtigt at folk kommer i fitness og forbliver sunde. Folk skal ikke lade bekymringen om at blive syg holde dem fra fitnesscenteret. Fordelene opvejer for risikoen for infektion, da den er ret lav for de fleste." Siger Dr. Nirav Patel, chief medical officer at the University Medical Center New Orleans, til Healthline

Patel fortæller dog også at der er nogle bakterier man skal holde øje med, hvis man vil passe på sig selv.

Stafylokokker lever fint på håndvægte

Der findes omkring 20 forskellige staflykok-arter og nogle af dem kan godt leve på fitnessudstyr. Blandt ande vægte, større maskiner, måtter, håndklæder og bænkene i omklædningsrummet.

"Hvis du geren vil beskytte dig selv mod staflykkokker, skal du tørre udstyret af med den antibakterielle spray der findes i fitnesscentrene. Hvis der ikke findes en spray i dit center kan du bruge dit eget håndklæde til at ligge mellem dig og udstyret" siger Patel.

Jason Tetro, der er microbiolog er enig men tilføjer flere forebyggende metoder man kan bruge: 

"Vær sikker på at eventuelle sår er dækket før du træner. Det vil hjælpe med at reducere risikoen for hudinfektioner. Derudover skal du passe på med at røre dit ansigt efter du har rørt ved fitnessudstyr." fortæller han og tilføjer: "Når du er færdig med din træning så tag et bad og husk at sæbe dig ind, helst kort tid efter træningen. Det vil fjerne de bakterier du har fået på huden under træningen. Det er også vigtigt at skifte til rent og tørt tøj efter træning." 

Svampeinfektioner

Fodsvamp og kløe skyldes ofte svamp der kaldes dermatophytes. Denne svamp kan også give ringorm, og de kan også findes i omklædningsrummet.

At skifte til rent og tørt tøj, og samtidig hænge det brugte tøj til tørre og vaske det, når man kommer hjem, er den bedste metode til at slippe af med svamp, siger Patel.

"skift dine sko ofte og lad dem lufttørre, fordi fugtige miljøer er godt til svamp. Det kan hjælpe at bruge specielle træningssokker da sveden kan få lov at fordampe. Det er også altid vigtigt at have sko på, da bare tæer i fitnesscentret giver meget større risiko for fødsvamp" siger Patel

Fodvorter og andre viruser

Fodvorter bliver som regel forårsaget af human papillomavirus (HPV) og udvikles ofte på undersiden af foden. 

"Gå aldrig barfodet i et fugtigt eller vådt område - det er her virusen lever. Hvis du gør det alligevel skal du tage et bad og vaske dig med rent vand." fortæller Patel.

Herpes gladiatorum, der også kendes som "Scrumpox" er også en virus man finder i fitnesscentrene.

"Virussen kommer fra gamle romerske wrestlere, der fik herpes fordi de igennem wrestlingen havde så meget nærkontakt." fortæller Patel, men atleter der dyrker kontaktsport i dag risikere stadig at få Scrumpox.

"Det sikreste måde at undgå Scrumpox er ved at undgå delt udstyr og håndklæder, og sørger for altid at disinficere udstyr som andre har brugt." fortæller Patel.

 

Anbefalet til dig