Banebrydende forskning afslører: Brasilien vrimler med kokain-hajer

Af: Liva H.

|

24/07/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har sandsynligvis lignende virkninger på dyr som på mennesker.

Lige nu læser andre også

Brasilien er et land kendt for sin mangfoldige kultur, fantastiske natur og dynamiske økonomi. Desværre har landet også en kompleks og problematisk forbindelse til kokain. Som et af de største transitlande for kokain fra Sydamerika til resten af verden, står Brasilien over for betydelige udfordringer med hensyn til narkotikahandel, misbrug og de konsekvenser, der følger med.

Brasilien grænser op til nogle af verdens største kokainproducerende lande, herunder Colombia, Peru og Bolivia. Dette har gjort Brasilien til en vigtig transit- og forsendelsesrute for kokain, der eksporteres til markeder i Nordamerika, Europa og Asien. Store mængder kokain smugles gennem Brasiliens omfattende flodsystemer, jungler og kystlinjer.

Det bliver også tydeligt i en ny undersøgelse foretaget af Oswaldo Cruz Foundation, der belyser det nye fænomen " kokain-hajer" og her er der ikke tale om de rige narkobaroner, men rigtige hajer.

13 hajer blev testet

Ifølge Ziare testede havbiologer 13 skarpnæsehajer fra kysterne nær Rio de Janeiro og fandt betydelige koncentrationer af kokain i deres muskel- og levervæv. Koncentrationerne var op til 100 gange højere end tidligere rapporteret i andre vanddyr.

Denne banebrydende forskning, udført af Oswaldo Cruz Foundation, er den første, der påviser kokain i hajer.

Eksperter mener, at stoffet kommer ud i vandet gennem ulovlige laboratorier til fremstilling af stoffer eller direkte fra stofbrugeres ekskrementer. Pakker med kokain, som smuglere har tabt eller smidt ud i havet, kan også være en kilde, men forskerne anser det for mindre sandsynligt.

Bekymrende

Sara Novais, marin økotoksikolog ved Marine and Environmental Sciences Centre ved Polytechnic University of Leiria, understregede betydningen af disse fund. Hun udtalte til magasinet Science, at opdagelserne er "meget vigtige og potentielt bekymrende".

Alle hunhajerne i undersøgelsen var gravide, men virkningerne af kokaineksponering på fostrene er stadig ukendte, hvilket giver anledning til yderligere bekymring. Derudover er der brug for mere forskning for at afgøre, om kokain påvirker hajernes adfærd. Tidligere undersøgelser tyder på, at stoffer sandsynligvis har lignende virkninger på dyr, som de har på mennesker. Sidste år blev der f.eks. fundet kemiske forbindelser, herunder benzoylecgonin - et biprodukt af kokainmetabolismen i leveren - i havvandsprøver ud for Englands sydkyst.

Anbefalet til dig