Blod fra raske coronapatienter kan bremse coronavirus

23/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Blodplasma kan være en behandlingsform ifht. corona. Foto: Shutterstock
Under tidligere epidemier, herunder SARS-epidimien og infleunzapandemien i 2918, har antistofholdigt blod med held blevet brugt til at bremse spredningen af virus.

Mest læste i dag

Der er stadig lange udsigter til en vaccine, hvorfor forskere og læger over hele verdenen arbejder med at finde behandlinger med allerede eksisterende medicin eller metoder. I USA arbejder immunologen Arturo Casadevall, der er professor i molekylær mikrobiologi og immunologi og infektionssygdomme ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health and School of Medicine, med en gammel behandlingsform, som han håber kan være med til at bremse udviklingen af virusspredningen. 

Allerede indenfor et par uger vil man kunne påbegynde behandlingen med blodplasma eller serum fra mennesker, der er kommet sig over en Covid-19-infektion. Ved at få tilført blodplasma vil patienten øge immuniteten overfor coronavirus, fordi blodplasmaet indeholder antistoffer mod Covid-19. 

Idet metoden er en gammelkendt metode, der ikke skal bruge ikke-godkendt medicin, mener Casadevall, at det kan komme hurtigt på markedet. Derved er det en måde at forsinke virussens spredning, indtil der kan komme en decideret vaccine. 

"Implementering af denne mulighed kræver ingen undersøgelser eller udvikling," fortæller Casadevall i en rapport, der er offentliggjort i Journal of Clinical Investigation. "Det kan blive anvendt i løbet af et par uger, da det kun er afhængig af standard blodbankpraksis."

For at komme i gang med denne behandlingsmetode, skal raske Covid-19-patienter donere deres blod, hvorefter serummet vil bliver isoleret. Herefter vil serummet blive efterbehandlet og kan derefter injiceres i syge patienter.

Kina har allerede benyttet metoden og melder om lovende resultater, ligesom Japans største lægemiddelproducent er begyndt at teste metoden.

Ikke en kur eller vaccine, det er kun en midlertidig behandling

Blodplasma er ikke en decideret kur mod corona. Det kan heller ikke fungere som en vaccine, men det kan hjælpe til behandling af sygdommen ved at give kroppen et naturligt immunforsvarboost, således flere kan bekæmpe sygdommen. 

Behandlingen skal tænkes som et værn mod virussen indtil en bedre behandling eller vaccine kan komme på markedet. 

 

 

Anbefalet til dig