Boligejere med afdragsfrie lån sparer mere op

01/06/2018

Helge Rahbek

En større, ny dansk undersøgelse viser, at danske boligejere med de ellers udskældte afdragsfrie lån faktisk sparer mere op og i højere grad investerer i aktier end danskere med andre lånetyper.

Mest læste i dag

Undersøgelsen er et resultat af en grundig gennemgang af næsten en million realkreditlån foretaget af professorer og en ph.d.-studerende fra CBS. Tallene gør således op med forestillingen om, at de afdragsfrie lån bruges til at finansiere rejser og andet forbrug.

Verden er ikke så sort-hvid

De afdragsfrie lån er i de seneste 10 år blevet et populært alternativt til de mere traditionelle lån, hvor man som boligejer løbende betaler afdrag. Et afdragsfrit lån er, som navnet antyder, kendetegnet ved, at man som låntager i en periode på fx 10 eller 20 år ikke betaler afdrag, men udelukkende renter. I lånets resterende løbetid betaler man i stedet forholdsmæssigt større afdrag.

Flere har i denne forbindelse hævdet, at afdragsfriheden for mange har fungeret som en sovepude i den forstand, at de ekstra midler er blevet brugt til forbrug – i stedet for opsparing. Den nye undersøgelser sætter dog to streger under, at verden ikke er så sort-hvid, som den ellers kunne virke. Rent faktisk formår boligejere med afdragsfrihed i højere grad at spare op til pension og investere i aktier. Det giver ifølge eksperter en mere diversificeret risikoprofil, hvor man ikke er lige så afhængig af, at boligpriserne stiger. Ved ikke udelukkende at spare op i sin bolig igennem afdrag mindsker man således sin investeringsrisiko.

Betydelige forskelle at spore

Rapporten fra CBS påpeger blandt andet, at sandsynligheden for, at man med afdragsfrie lån, er 3-6% højere, end hvis i stedet vælger et fastforrentet lån. Det kan måske ikke lyde af meget, men da antallet af danskere, som putter penge i aktieinvestering, er forholdsvis lavt (kun ca. 15-20%), er det en ganske betydelig forskel. Samtidig betaler boligejere med afdragsfrihed mellem 1.500 og næsten 7.000 kr. mere ind til deres pension end alternativerne. I kroner og øre er det måske en verdens største forskel, men over et låns løbetid på 20-30 år kan der være tale om markant beløb og forskelle.

Er afdragsfrie lån noget for dig?

Det er klart, at afdragsfrie lån ikke er for alle. Hvis du ønsker, at størstedelen af din formue skal være bundet til din bolig, er det klart, at et traditionelt lån med afdrag er at foretrække. Det kan give god mening, hvis du er overbevist om, at ejendommens værdi over tid vil stige betydeligt. Ligeledes er det vigtigt at have in mente, at afdragsfrie lån ikke er nogen holdbar løsning, hvis de frigivne midler bruges til forbrug. I så fald ender du med at sætte dig for dyrt, når de høje afdrag begynder. Det er altid en rigtig god idé at sammenligne dine lånemuligheder, inden du skriver under på en aftale. Der findes rigtig mange ressourcer på nettet – se fx onlinelån.dk, og lån penge med omtanke. På denne måde får du det lån, der passer bedst til din livs- og boligsituation. 

Anbefalet til dig