Boligejere snydt for tusindvis af kroner: Nu tager sagen en ny drejning

Af: Alberte B. C.

|

14/01/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Boligejere snydt gennem flere år

Lige nu læser andre også

Mange boligejere i landdistrikterne står over for en alvorlig økonomisk udfordring.

De har gennem flere år betalt for meget i boligskat på grund af fejlagtige ejendomsvurderinger, men udbetaling af tilbagebetalinger forhindres nu af skattevæsenets IT-system.

Samtidig har de berørte ingen mulighed for at klage over afgørelsen.

Problemet, der primært rammer landdistrikterne, bliver i dag taget op i et åbent samråd i Folketingets Skatteudvalg, hvor skatteminister Rasmus Stoklund (S) skal svare på, hvordan regeringen vil løse situationen.

Dette fremgår i en pressemeddelelse.

Udbredt fejl i vurderinger

Ifølge en analyse fra DR har ejendomsvurderinger i landdistrikterne ofte været væsentligt højere end boligens reelle værdi.

I Nordjylland og Sønderjylland ligger over halvdelen af vurderingerne mindst 20 procent for højt, mens det i Hovedstadsområdet kun er mellem 10 og 15 procent af vurderingerne, der afviger så markant.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, udtrykker frustration over situationen.

"Tusindvis af boligejere skal naturligvis ikke bøde for et dårligt IT-system. Indtil fejlen er løst, må sagerne som minimum beregnes manuelt, så borgerne kan få den for meget betalte boligskat tilbage," siger han.

Manglende klagemuligheder

Et yderligere problem er, at lovgivningen siden 2017 ikke har givet borgerne mulighed for at klage over afgørelserne, hvis beregningen ikke kan foretages automatisk.

Dermed er mange efterladt uden en løsning.

"Jeg håber, at skatteministeren tager problemet alvorligt, for i nogle af de tilfælde, som vi har set, har boligejere op mod 40.000 kr. i klemme, som de ikke kan få tilbagebetalt. Det er dybt uacceptabelt og urimeligt. Så vi kommer til at følge sagen tæt," tilføjer Steffen Damsgaard.

På Christiansborg er der bred kritik af, at systemfejlene rammer særligt hårdt i landdistrikterne, hvor boligmarkedet i forvejen er presset af dårlige finansieringsmuligheder og lave salgspriser.

Skatteministeren skal nu redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at de ramte boligejere får de penge, de har krav på.

Anbefalet til dig