Brexit betyder ikke det store for forretningslivet

Af: Kasper

|

17/04/2019

Er der flest penge i at gøre forretning med lande, der ligner en til forveksling, eller er det mere indbringende med lande, der er lidt anderledes?

Lige nu læser andre også

Ny undersøgelse over forretningslivets favoritdestinationer viser, at danskere sværger mere til det øvrige Europa, mens nordmænd og svenskere har mest forretningstrafik til skandinaviske hovedstæder. USA og asiatiske hovedstæder er vigtigst, når man ser på den interkontinentale trafik.

I følge BCD Travels "2018 Cities & Trends Report" er London fortsat den mest besøgte by i Europa for europæiske forretningsrejsende i 2018. Trods UK’s Brexit-planer var Storbritanniens hovedstad i stand til at opretholde sin førerposition efterfulgt af Amsterdam og Wien, med Paris og Zürich på fjerde- og femtepladsen over de fem største forretningsbyer. Virksomheder med megen forretning i UK skal i fremtiden være meget opmærksomme på fri bevægelighed, forsinkelser, visum og pas, mobile roamingomkostninger og sygeforsikring.

Ser man på de skandinaviske lande, Danmark, Sverige og Norge, er der forskelle i vores forretningsrejsemønstre, man måske ikke havde regnet med. Når man ser på intra-europæiske flyvninger, har Danmark som det eneste skandinaviske land London som den andenstørste hovedstad i Europa – det har hverken Sverige eller Norge. Norge har to skandinaviske hovedstæder på første- og andenpladsen, mens Sverige har tre nordiske hovedstæder på første-, anden- og tredjepladsen.

Danmark har følgende hovedstæder på en top-fem over intra-europæiske destinationer: Stockholm, London, Oslo, Amsterdam og Helsinki. Norge har to skandinaviske hovedstæder på første- og andenpladsen, og London kommer først ind på tredjepladsen, efterfulgt af Amsterdam og Helsinki. Sverige har København som den første, derefter Helsinki, så følger Oslo og først London på en fjerdeplads, mens Bruxelles indtager femtepladsen.

Europa og interkontinental trafik i 2018

New York forblev den største destination for de europæiske forretningsrejser generelt set, når man ser på interkontinental trafik, efterfulgt af Shanghai og Singapore.

USA står for fem ud af de 10 førende interkontinentale destinationer. Den stærkeste stigning i bookinger i 2018 blev registreret for Chicago med 7,34 % flere solgte billetter end i 2017. Og byen forbereder endnu større passagerantal: Chicago O'Hare International Airport er begyndt at arbejde på at udvide sit overbelastede terminalkompleks i 2019. Arbejdet vil øge antallet af gates med ca. 15 % til 220, når de er færdige, samtidig med at de opdaterer og udvider terminaler og gangområder for at imødekomme det stigende passagerantal.

Top-10 listen indeholder også to kinesiske byer: Shanghai og Beijing. Dette er et resultat af stærke forretningsforbindelser med Kina, som er EU’s næststørste handelspartner efter USA.

Skandinavien og interkontinental trafik

Ser man igen på de skandinaviske hovedstæder, har både Danmark, Sverige og Norge USA som det største interkontinentale marked. Kina er også en vigtig samhandelspartner for både Norge, Sverige og Danmark, og landet figurerer derfor også i top-fem i alle tre lande.

"USA har været en vigtig handelspartner for de skandinaviske lande i mange årtier, så det er ikke overraskende for mig”, siger Thomas Ådén, Vice President Nordics i BCD Travel. "Jeg finder det imidlertid interessant at se, at Kina er i top tre for både Danmark, Sverige og Norge. Kina er en vigtig handelspartner for mange lande i Vesten, herunder Skandinavien, fordi det kinesiske marked udvikler sig enormt hurtigt, og mange virksomheder ønsker at deltage i det økonomiske opsving. Derudover producerer vi en lang række ting, som er produceret i Kina", siger han.

Men her stopper lighederne. Danmark har USA, Kina, Indien, Japan og De Forenede Arabiske Emirater på en top-fem, hvor Norge eksempelvis har USA, De Forenede Arabiske Emirater, Kina, Thailand og Singapore.

Om rapporten

Forretningsrejser kan være en indikator for økonomisk vækst: Når mængden af forretningsrejsende stiger eller falder i et bestemt område, fortæller det noget om den lokale økonomi. Med lanceringen af ​​den seneste "Cities & Trends Report", tilbyder BCD Travel indsigt om europæiske forretningsrejsende. Placeringerne er baseret på flybilletter, der er blevet booket hos BCD Travels kunder i 2018 og 2017 på en række europæiske markeder.

Anbefalet til dig