Brystkræftpatienter venter stadig for længe på behandling: I disse regioner står det særlig slemt til

Af: Ida Hansson

|

05/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kræftpatienter modtager ikke behandling i tide.

Mest læste i dag

Der har længe været problemer med at få kvinder med brystkræft opereret inden for den lægeligt begrundede forløbstid i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der netop er udkommet, viser, at tredje kvartal i år desværre ikke er nogen undtagelse. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

I tredje kvartal i år var det kun 25 pct. af kræftpakkeforløbene i Region Hovedstaden, der resulterede en i operation for brystkræft, som blev gennemført inden for forløbstiden på 27 dage. Ifølge regionen har der i november dog været en højere andel af forløbene, der blev gennemført til tiden.

I Region Sjælland var tallet 32 pct. for tredje kvartal. Problemerne på brystkræftområdet er desværre ikke nye.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at der er nogle grundlæggende udfordringer i Region Sjælland, og det er man nødt til at kigge dybere ind i," siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Problemerne på brystkræftområdet har været kendt i årevis, og derfor er det utilfredsstillende, at der stadig ikke er rettet op, mener Jesper Fisker.

"Kræft er en akut sygdom, hvor tid er afgørende. Jo længere man venter på at komme i behandling, jo dårligere bliver progonosen. Det kan vi ikke byde de mange brystkræftramte kvinder," tilføjer han.

Målopfyldelsen, som tallet kaldes, forventes at blive endnu lavere, da det er opgjort uden efterregistreringer og dermed ikke er endeligt.

Geografisk ulighed
I Region Nordjylland ser det helt anderledes ud. Her blev 99 pct. af alle brystkræftforløb, der endte med kirurgisk behandling, gennemført til tiden.

"Det er et fremragende resultat i Nordjylland, og det viser jo, at det godt kan lade sig gøre. Det skal ikke være sådan, at der er forskel på, om man bliver behandlet til tiden, uanset om man bor i Holbæk eller Hobro. Det kan vi ikke være bekendt," siger Jesper Fisker.

Regionerne skal handle
Regionerne har givet hinanden håndslag på at 90 pct. af kræftpakkeforløbene skal gennemføres til tiden. Et mål som de to regioner på Sjælland er langt fra at indfri.

Region Hovedstaden har udarbejdet en handleplan med en række initiativer, hvor man vil forbedre kapaciteten, uddanne mere personale og samarbejde med private aktører for at komme udfordringerne til livs. Det samme gælder for Region Sjælland, hvor det helt store problem er manglen på speciallæger i mammaradiologi.

Når man kigger på landsresultatet for alle kræftsygdomme, så er de samlet en fremgang på 3 pct. procentpoint fra 74 procent i 2. kvartal 2022 til 77 pct. i 3. kvartal 2022.

Anbefalet til dig