Chokerende udmelding: 10. klasse afskaffes

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Både i kommunerne og på efterskolerne står klasseårgangen til at blive sløjfet

Lige nu læser andre også

Vi kan muligvis gå den sidste generation af 10.klasseselever i møde her i Danmark

I hvert fald hvis man spørger Reformkommissionen, skriver TV 2.

I stedet går forslaget på, at oprette en ny toårig ungdomsuddannelse, der får navnet HPX.

Og det er ikke kun de almene 10-klasseselever der skal finde nye alternativer for uddannelsestrinnet.

Også efterskolerne står til at vinke farvel til en stor håndfuld potentielle elever, hvis kommissionens ønske går i opfyldelse.

Det er dog langt fra alle, der bakker op om forslaget. 

Gruppeformanden for SF, Jacob Mark, udtrykker alvorlig bekymring for afskaffelsen af 10. Klasserne - både som uddannelsesmuligheder, men også som steder for børn og unge at danne bekendtskaber.

- Jeg synes, at det er tæt på at være et katastrofalt forslag, fordi det vil ramme vores børn og unge rigtig hårdt (...) Både i den kommunale 10. klasse, men også på efterskoler, hvor man kan få nye venner, man har ikke så travlt, og man kan lære det, man ikke lærte i folkeskolen, fortæller han til TV 2.

Børne- og Undervisningsordfører fra Radikale Venstre, Lotte Rod, bakker heller ikke op om forslaget der vil påvirke det danske ungdomsuddannelsessystem.

- Det kan simpelthen ikke passe, at vi i forsøget på at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive, ødelægger resten af vores skole- og uddannelsessystem (...) Efterskolerne er noget af det fineste, vi har i Danmark. De giver unge muligheden for at være en del af et fællesskab og dyrke interesser, fortæller hun til Ritzau.

Den foreslåede toårige uddannelse, HPX, vil efter sigende have formålet at kombinere boglig og praktisk uddannelse.

Én af dem der dog bakker op om den potentielle forbedring af uddannelsessystemet, forskningschef ved VIA College, Andreas Rasch-Christensen.

- Det indeholder nogle gode elementer, som jeg forstår det. At man gerne vil skabe en ungdomsuddannelse, hvor der også er et godt socialt fællesskab. Det betyder rigtig meget for de unge og er noget, der har presset erhvervsuddannelserne, fortæller han.

Kommissionen vil onsdag præsentere en ny rapport med samtlige anbefalinger til fremtidens uddannelsessystem.

Anbefalet til dig