Prisen på en pakke hakket oksekød giver mange et chok ved kassen, og med en kilopris over 100 kroner er det ikke mærkeligt, at det kan mærkes på pengepungen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i juni ligger på 1,9 procent sammenlignet med samme måned sidste år, en stigning fra 1,6 procent i maj.
Det er især fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, der presser inflationen opad, mens huslejestigninger også bidrager til, at kerneinflationen stiger til 1,9 procent i juni mod 1,6 procent i maj.
Inden for målet
Selvom tallene er steget, er der grund til at ånde lettet op.
Ifølge seniorøkonom hos Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel, er udviklingen et positivt tegn for dansk økonomi, skriver B.T.
"Det er en rigtig god nyhed, at inflationen er kommet under kontrol."
Inflationen holder sig nemlig inden for det danske inflationsmål på 2 procent, hvilket indikerer, at økonomien er på vej mod mere stabile tider.
Købekraften er tilbage
Ifølge Mathias Dollerup Sproegel er købekraften for en gennemsnitlig ansat på det private arbejdsmarked nu højere end før inflationskrisen, selvom det kan føles anderledes, når man står ved kødhylden og ser prisskiltene.
Han påpeger, at prisstigninger især på oksekød – hvor prisen steg med 19,5 procent i 2023 – er noget af det, der gør, at mange stadig føler, at pengene forsvinder hurtigt i hverdagen.
Mens danskerne kæmper med de høje priser i supermarkedet, kan de nye inflationstal dog give et lille håb om, at der er bedre balance i økonomien, selvom det ikke kan mærkes hver dag.