EU-Domstolen har tildelt Danmark en bøde på 1,6 millioner euro – svarende til knap 12 millioner kroner – for ikke at have implementeret centrale EU-regler rettidigt. Dommen blev afsagt torsdag og markerer en alvorlig påmindelse om medlemslandenes forpligtelser over for unionens lovgivning. Det skriver Ekstra Bladet.
Sagen drejer sig om et direktiv vedtaget i 2019, som har til formål at styrke ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked.
Direktivet er en del af EU’s forsøg på at modernisere lovgivningen i takt med den teknologiske udvikling og sikre fair vederlag til indholdsproducenter på tværs af digitale platforme.
Ifølge domstolen har Danmark kun gennemført to centrale artikler – artikel 15 og 17 – af direktivet. Disse handler blandt andet om presseudgiveres rettigheder og platformes ansvar for ophavsretligt beskyttet indhold. Resten af direktivet er ikke blevet implementeret i dansk lovgivning, hvilket har udløst sanktionen.
Når EU vedtager et direktiv, er medlemslandene juridisk forpligtede til at omsætte det til national lov inden for en fastlagt frist. Danmark har i dette tilfælde ikke overholdt tidsrammen og har derfor pådraget sig et økonomisk ansvar over for EU-Kommissionen.
Den danske regering har endnu ikke kommenteret på dommen, men bøden lægger pres på politikerne for at få resten af direktivet indarbejdet hurtigst muligt. Manglende implementering kan i yderste konsekvens føre til yderligere sanktioner, hvis der ikke handles straks.