Dansk beredskab var ikke gearet til katastrofe

Af: Mie M.B

|

08/11/2023

Nyheder
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Skabte unødig panik under stormfloden

Lige nu læser andre også

Lidt over midnat blev flere borgere i Aabenraa vækket af sms’er og sirener. De skulle evakueres, da de befandt sig i et udsat område med fare for oversvømmelse. Evakueringen skyldtes bl.a. nedbrud af den mobile watertube ved Aabenraa Havn. 

'Der er brud på de opsatte dæmninger, og derved fare for oversvømmelser, og du befinder dig i et fareområde. Forlad området. Hold dig væk fra oversvømmede områder. Brug kun 112 hvis det er nødvendigt.'

Foruden borgere var også rapportere og nyhedsstationer til stede, der ligeledes straks begyndte at forlade området. Problemet med hele varslingssystemet var bare, at det slet ikke var i det område, hvor sirenerne lød og meldinger på telefonerne kom, at der var behov for evakuering. 

»Politiet oplyser, at det var en menneskelig fejl, at man tændte for sirenerne i et for stort område,« skriver Beredskabsstyrelsen i en mail til Ingeniøren.

De mange sms’er med evakueringsopfordringer blev efter lidt tid trukket tilbage og mødt med en kontraordre om at folk skulle forholde sig i ro og give besked om fejlen videre. I sms’erne var desuden et varslings link som folk blev opfordret til at orientere sig om, men problemet var, at linket ikke virkede og folk endte ved en fejl-side.

Om morgenen har vinden lagt sig og vandet har trukket sig tilbage. Alligevel bliver folk ved med at modtage sms’er med varslinger, selvom det er flere timer siden at situationen var kritisk. Politiet mener det kan skyldes en mast, der har været uden strøm i det øjeblik varslet blev givet og derfor først har sendt sms’erne videre efter at blive tilkoblet til nettet igen. Dette bør dog ikke kunne ske, da varslingsbeskeder kun sendes ud, mens varslingen er aktiv.

»Vi er ved at klarlægge årsagerne til, at nogle advarsler blev udsendt, efter varslet var taget ned. Når årsagerne er fundet, bliver der justeret, så lignende tilfælde undgås fremadrettet,« skriver Beredskabsstyrelsen til Ingeniøren. De oplyser også, at de nu vil evaluere på hele forløbet i Aabenraa.

Anbefalet til dig