En del af den daglige indsats i Dansk Politi og færdselsafdelingen er at tjekke om bilisterne på vejene er påvirket af alkohol.
Promillekørsel er farligt og kan i værste tilfælde ende med at koste menneskeliv. Derfor bliver der dagligt gjort en skærpet indsats for at bekæmpe de bilister, der alligevel bevæger sig ud bag rettet med en for høj promille i blodet.
Det skriver DR.
Rådet for Sikker Trafik mener, at det er bekymrende, at der er så mange, der fortsat kører rundt i trafikken med en alt for høj promille.
"Risikoen for at komme i en ulykke er meget højere, når man har så høj promille. Så det udgør en stor risiko for trafikken", siger chefkonsulent Pernille Ehlers.
Udfaldet af færdselsuheld med spiritus involveret i 2023 udgjorde 35 dræbte og 166 alvorligt tilskadekomne. Det viser seneste tal fra Rådet for Sikker Trafik. Det er dog ikke muligt ud fra tallene at se, hvor høj promillen i de enkelte tilfælde har været på uheldstidspunktet.
Søren Blomgren Wind-Hansen er politikommissær og leder af den operative færdsel hos Fyns Politi. Hans daglige opgave er blandt andet at kontrollere, om bilister har alkohol i blodet.
Nye tal fra Rigspolitiet viser, at over halvdelen af de spritbilister politiet sigtede fra 2018 til 2022, havde en promille på over 1,2. Politiet sigtede i perioden knap 28.000 spritbilister.
Tallene undrer ikke helt politikommissær Søren Blomgren Wind-Hansen.
"Vi ser mange forskellige tilstande, alt lige fra den lette på de 0,5 til højdespringerne på både 2 og 3 i promille", siger Søren Blomgren Wind-Hansen.
Straffen for promillekørsel
0,5-1,2 promille Du skal op til ny teori- og køreprøve, får bøde og skal på ANT-kursus.
1,2 - 2,0 promille Du mister kørekortet i tre år, får bøde og skal på ANT-kursus.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
Hvor stor forskel er der på mænds og kvinders promille?
Her er et eksempel, hvor vi regner på promillen for en mand på 74 kg og en kvinde på 54 kg. De har begge drukket tre almindelige øl inden for en time.
En almindelig øl indeholder ca. 12 gram alkohol. Det svarer til 1 genstand. De har altså indtaget 36 gram alkohol.
Mandens promille = (36 gram / (74 kg x 0,68 % vand)) – (0,15 ‰ pr. time) = 0,57 ‰
Kvindens promille = (36 gram / (54 kg x 0,55 % vand)) – (0,15 ‰ pr. time) = 1,06 ‰
Hvis kvinden vejede 74 kg ligesom manden, ville kvindens promille være 0,73 ‰
For at udregne promillen skal man altså kende vægtprocenten i et alkohol-produkt. Den kan man selv udregne, hvis man har fået oplyst, hvor mange ml alkohol, man har drukket.
For man kan omsætte ml til gram ved at gange med alkohols massefylde, som er 0,789 g/cm3. (Ved promille-beregninger kan man runde op og bruge værdien 0,8)
Kilde: Kræftens Bekæmpelse