Dansk rom kaldes racistisk: Bøjer sig for kritikken

15/07/2020

Christian Granhøj Skouboe

Rom er en populær drik både i Danmark og andre dele af verden. Foto: Shutterstock
En danskproduceret rom, der direkte oversat hedder "slave rom", skal nu have nyt navn.

Mest læste i dag

På Fyn ligger en spiritustusvirksomhed, der hedder 1423. De sælger bl.a. whisky, gin og rom. I sortimentet har det fynske firma en rom, der har fået navnet "Ron Esclavo". Rommen har lydt navnet i syv år, men nu vækker det opsigt, da det betyder "slave rom". Den seneste tids Black Lives Matter-demonstrationer i USA har gjort racisme til et aktuelt tema verden over. Og det har nu medført kritik af den fynske romproducent. 

Egentligt var navnet tænkt som en anerkendelse af det arbejde, som mange slaver ydede inden for rom-fremstillingen, fortæller en af ophavsmændene til DR. Nu vælter det dog ind med vrede og direkte truende beskeder på kontoret hos 1423, hvilket har ført til beslutningen om, at rommen skal have et nyt navn. 

Var aldrig meningen

Siden Black Lives Matter igen gik på gaden i USA og andre steder i verden, så er historiens mørke kapitler - som fx slaveriet - igen blevet aktuelle emner. Det gjorde, at flere af 1423's medarbejdere fik vrede henvendelser på nettet, hvor afsenderen gjorde det klart, at de ikke ønskede noget godt for hverken virksomheden eller dens medarbejdere. 

Det var aldrig meningen, fortæller af medejerne til DR.

"Vores ønske var at oplyse om rommens lidt mørke historie i Caribien. Vi gjorde det for at skabe noget debat om sukkerets og rommens historie, der er bygget på slavearbejde," udtaler Joshua Singh.

Men nu får det altså en ende. Søndag offentliggjorde 1423, at de arbejder på et nyt navn. Hvad det bliver vides endnu ikke, men processen er sat i gang. 

 

Anbefalet til dig