Det er ikke længere nok med et tag over hovedet og fire vægge, hvis man vil tiltrække studerende til studieboliger i Aalborg. Forventningerne har ændret sig markant, og det tvinger boligselskaberne til at gentænke, hvad det vil sige at udleje til unge. Det skriver TV 2 Nord.
Hos Alabu Bolig, der har omkring 450 ungdomsboliger i Godsbane-området i Aalborg, står omkring 175 af dem foran en gennemgribende forvandling. Direktør Klaus Ringgaard lægger ikke skjul på, at presset er stort. Han fortæller, at det tidligere kunne lade sig gøre at leje kælderrum med skimmelsvamp ud, men den tid er slut.
Et drastisk fald i optag på Aalborg Universitet siden 2017 – hele 3.000 færre studerende – har resulteret i en mindre efterspørgsel på boliger. Samtidig er de unges boligbehov ændret. De prioriterer kvalitet, beliggenhed og mulighed for at bo alene – en tendens, der afspejler sig i de nyeste tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at 1,292 millioner voksne danskere boede alene i 2023.
Laura Madsen, studerende ved Aalborg Universitet, har netop valgt at bo selv. Hun forklarer, at det giver ro ikke at skulle tage hensyn til en samboer, og at kvadratmeterne gerne må være få – bare de er udnyttet godt.
Det har Alabu Bolig lyttet til. Selskabet har inddraget en boligstylist i renoveringsarbejdet for at optimere indretning og funktionalitet i de eksisterende boliger. Og det virker. Ifølge Klaus Ringgaard er de moderniserede lejligheder langt nemmere at få udlejet.
Men tomme lejligheder er stadig en økonomisk byrde. Alabu Bolig anslår, at de står med tab på op mod 4,5 millioner kroner som følge af tomgang. Det har tydeliggjort behovet for en ny tilgang til byggeri og boligtilbud – en tilgang, hvor funktionalitet, æstetik og de unges præferencer vejer tungere end gamle arkitektoniske idealer.
Det er slut med skimmel og sauna-lignende interiør. Fremtidens studiebolig skal matche en ny generation af studerende med klare krav og stærke forventninger.