Danskerne advares: Dette kan starte en brand, mens vi sover

Nyheder
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Det er blevet tid til at spidse ører.

Lige nu læser andre også

En række styrelser er gået sammen om en kampagne for at få os danskere til at tænke os om, når vi oplader ting.

Men ulig den generelle trend for 2023 er årsagen ikke, at vi skal spare på strømmen - i stedet handler det om at redde vores liv.

Mange danskere lader nemlig deres telefoner, iPads, computere og andre elektroniske enheder op, hvor det lige passer os, for eksempel i sengen eller sofaen, fordi vi lige vil sørge for, at vi har strøm, når vi vågner eller er færdige med det seneste afsnit af vores yndlingsserie.

Men det er direkte livsfarligt at lade elektronik lade op på et stofunderlig. Se bare i videoen herunder, hvor hurtigt det kan gå helt galt.

Artiklen fortsætter under videoen.

Mads Dalgaard, der er chefsergent i Beredskabsstyrelsen, fortæller, at 400 af de 3500 brande, brandvæsnet rykker ud til om året i Danmark, er relateret til elektricitet. Det svarer til mere end hver tiende brand.

Problemet ved at lægge noget til opladning på et blødt underlag som sengen eller sofaen er, at elektronikken ikke har mulighed for at komme ordentligt af med varmen. Når varmen så ophober sig, øges risikoen for, at noget bliver antændt, og det kan faktisk ske i løbet af få minutter.

Antallet af brande, der er startet af el-produkter, er stigende herhjemme, og fra 2018 til 2021 er antallet af den slags brande faktisk mere end fordoblet på landsplan.

Derfor har Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen og Brand- og Sikringsteknisk Institut slået sig sammen om en kampagne, der skal gøre os mere bevidste om, hvor vi lægger vores ting til opladning.

De tre bedste råd fra de statslige styrelser lyder:

  • Brug kun ubeskadigede elprodukter

  • Placer aldrig dine elprodukter på et let antændeligt materiale som for eksempel en seng eller en sofa

  • Sæt røgalarmer op i dit hjem

Anbefalet til dig