Danske biler med fyldte bagagerum ruller dagligt over den tyske grænse, hvor markant lavere priser lokker forbrugerne væk fra de danske supermarkeder.
De høje afgifter og moms på fødevarer gør det langt mere attraktivt at handle sydpå, og konsekvensen er tabte danske arbejdspladser, færre skatteindtægter og en negativ indflydelse på folkesundheden.
Billigere varer frister
En ny undersøgelse fra Norstat, udarbejdet for De Samvirkende Købmænd (DSK), viser en tydelig tendens: Grænsehandlen får mange danskere til at forbruge flere usunde varer.
Dette fremgår i en pressemeddelelse.
Især de unge mellem 18 og 29 år lader sig friste af de lave priser, hvor hele 75 procent indrømmer, at de køber og indtager mere slik, tobak og alkohol som følge af grænsehandlen.
Til sammenligning gælder det kun 24 procent af de ældre over 70 år.
Ifølge DSK’s administrerende direktør, Jannick Nytoft, skyldes grænsehandlens popularitet ikke længere kun billig sodavand, øl og slik, men også helt almindelige dagligvarer, der i stigende grad bliver en del af danskernes indkøb syd for grænsen.
Kritik af danske afgifter
For DSK er budskabet klart: De danske afgifter har den modsatte effekt af det, de var tiltænkt.
"De høje afgifter fører til et øget forbrug af usunde varer som alkohol, tobak og slik, hvilket er et paradoks, når hensigten med afgifterne ofte er at reducere forbruget," siger Jannick Nytoft.
Han opfordrer derfor regeringen til at genoverveje den danske moms på fødevarer samt tilpasse punktafgifterne, så de danske priser ikke er så langt fra niveauet i nabolandene.
For nu fortsætter danskerne med at fylde bagagerummet i Tyskland, mens danske butikker og statskassen går glip af milliarder.