DSB, Danske Bank mm. slår sig sammen: Nu får de en uge fri - med løn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fem af landets største virksomheder slår sig sammen i ny aftale.

Mest læste i dag

Der skal være flere fordele ved at være tilknyttet det danske forsvar, end blot uniformen og fysikken.

Flere danske virksomheder, herunder DSB, Danske Bank, Danfoss, Netcompany og Salling Group, har indgået en aftale med det danske forsvar, herunder Hjemmeværnet og Kystredningstjenesten, der belønner frivillige og reservister med en ekstra uge fri med løn.

Det skriver DR.

Aftalen giver civile frivillige soldater mulighed for at tage mindst fem dages fri om året med fuld lønkompensation.

Denne historiske aftale markerer en overgang i dansk sikkerhedspolitik, hvor fordelene ved at deltage som frivillig i forsvaret nu inkluderer mere end blot hæder og fysisk træning. Det sker som en respons på ændrede trusselsbilleder og den nuværende internationale politiske situation, især med konflikten i Ukraine som en drivkraft.

Mads Korsager, forsvarskorrespondent for DR, forklarer, at denne økonomiske motivation kan tiltrække flere borgere til militærtjeneste i en tid, hvor antallet af reservister i Danmark er faldet betydeligt siden Den Kolde Krig. Han siger, at behovet for flere soldater som reaktion på internationale begivenheder er mere presserende end nogensinde.

Generalmajor Jens Garly, chef for Hjemmeværnet, udtaler, at aftalen også vil styrke hjemmeværnets kapacitet til at beskytte Danmark i lyset af den ændrede trusselsvurdering.

"Det danske forsvar har brug for alle de kræfter, de kan få, og denne aftale vil formentlig føre til flere lignende aftaler i fremtiden," siger han.

Aftalen vil gennemgå en tre måneders evalueringsperiode, hvor erfaringerne vil blive indsamlet og anvendt til at inspirere andre virksomheder til at indføre lignende incitamenter i 2024.

Dette træk vil sandsynligvis øge antallet af reservister og frivillige soldater, der er klar til at træde i karakter i nødsituationer og styrke Danmarks nationale sikkerhed.

I et skift fra tidligere tiders militære rekrutteringsstrategier er denne nye model designet til at tiltrække frivillige og reservister, der fortsat arbejder i deres civile karrierer, og som kun yder støtte til forsvaret ved behov.

Knap 47.000 danskere er tilknyttet Forsvaret og Beredskabet som frivillige.

Anbefalet til dig