Mens størstedelen af verdens befolkning kæmper for at holde deres klimaaftryk nede, har verdens rigeste allerede opbrugt deres del af det globale CO2-budget for hele 2025 – på bare 10 dage.
Det viser en ny analyse fra Oxfam, der sætter fokus på den enorme forskel i klimabelastning mellem verdens befolkningsgrupper.
Den rigeste 1% står for en stor del af verdens samlede CO2-udledninger.
Ifølge Oxfams beregninger er deres klimabelastning så høj, at hvis alle forbrugte i samme tempo, ville der være behov for 36 planeter for at klare årets samlede forurening.
Dette skriver de i en pressemeddelelse.
Til sammenligning vil det tage den fattigste halvdel af verdens befolkning næsten tre år at nå samme niveau af udledning.
Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark, kalder det et alarmerende problem:
"Verdens rigeste fortsætter med at forbruge og forurene i en sådan grad, at det ødelægger planeten for os alle. Når de har forurenet for et helt år på kun 10 dage, så vil de bruge 36 planeter på et år."
For at holde sig inden for målsætningen om maksimalt 1,5 graders global opvarmning, skal de rigeste reducere deres udledninger med 97% inden 2030, viser rapporten.
En ulighed med alvorlige konsekvenser
Den store forskel i klimabelastning har ødelæggende konsekvenser, især for verdens fattigste.
Lavindkomstlande, der ofte er blandt de mest udsatte for klimakatastrofer som oversvømmelser og tørke, rammes hårdt af de superriges forbrug.
Samtidig viser Oxfams rapport, at økonomiske tab i disse lande er tre gange større end den klimafinansiering, de rige lande bidrager med.
Oxfam opfordrer nu regeringer verden over til at indføre drastiske tiltag, herunder højere beskatning af de rigestes formuer og luksusforbrug som privatfly og superyachter.
Desuden opfordres de rigeste lande til at øge støtten til klimafinansiering for at hjælpe sårbare lande med at håndtere de stigende klimaskader.