”Her er nogle, der ved, hvad de laver”. ”Det smager jo vanvittigt godt”. ”Meget høj klasse”. ”Håndværksmæssige færdigheder”.
Sådan lyder det begejstret fra dommertrioen i Gourmetprisen, som er Mejeriforeningens årlige dyst, hvor Danmarks bedste mejeriprodukter kåres.
Dommerne er da også et team, som virkelig ved, hvad de har med at gøre, når det gælder gastronomi.
Sådan skriver Mejeriforeningen i en pressemeddelelse.
Teamet dækker over to Michelin-belønnede kokke, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær og Brian Mark Hansen, som er flankeret af madiværksætter Timm Vladimir.
I alt 71 mejeriprodukter er i år tilmeldt Gourmetprisen, hvor der kåres en vinder i hver af i alt fem kategorier.
Dommernes vurdering spænder fra kontant kritik til uforbeholden begejstring - både over de enkelte produkter og til danske mejeriprodukter i det hele taget.
Danske mejerier er verdens bedste til blåskimmeloste, lyder det, og i flere kategorierne er der stor ros til de mejerier, der stiller op med produkter fremstillet af enten fåre- eller gedemælk.
”Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi,” lyder det således i kommentaren til vinderen af konsummælkskategorien – en syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri.
Hvad med smørret?
På smørfronten løber Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri med sejren, hvorfor danskernes elskede Lurpak må se sig slået.
"Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre," lyder det fra dommerne.
De øvrige finalister var Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri.