Et hold amerikanske søvnforskere har med resultatet af sit søvnstudie overrasket stort. De viser nemlig med deres resultat, atman ved at springe en nats søvn over kan lindre depression.
Heldigvis forklarer de også, hvorfor det virker, skriver B.T.
Psykolog og søvnforsker ved University of Pennsylvania, Philip Gehrman, udsatte således 30 medvirkende, som alle lider af svær depression, for en nats såkaldt "søvndeprivation". Til sammenligning fulgte han derudover 54 personer uden depression, hvoraf de 38 ikke sov, mens 16 kontrolpersoner sov normalt.
Philip indsamlede data fra alle medvirkende over fem dage ved blandt andet at udføre scanninger for at måle ilt-tilførelsen til hjernen. Første scanning var efter en normal nats søvn, anden efter en søvnløs nat, mens tredje scanning blev lavet efter to nætter med restituerende søvn.
Efter at have indsamlet tonsvis af data kunne forskerne konludere, at hele 43 procent af patienter med depression oplevede en forbedring af deres humør, efter de blev snydt for søvn, mens de fleste af de ikke depressive deltagere rapporterede, at deres humør blev forværret.
Derudover var de i stand til at konkludere, at virkningen på de depresssive viste sig at være øjeblikkelig i modsætning til det meste antidepressive medicin, som skal tages flere uger før det har effekt.
Det er ikke ny viden, at søvnmangel kan lindre depression. Allerede i 1818 fremsatte den første professor i psykiatri, tyske Johann Christian August Heinroth, tesen, men ingen har hidtil kunnet forklare, hvorfor en søvnløs nat, gerne med lyset tændt, har en positiv effekt på humøret hos omkring halvdelen af alle med depression.