Derfor fik maskerede demonstranter lov at gennemføre uanmeldt march

20/12/2020

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
I forbindelse med lørdagens protestmarch i København, har politiet rettet søgelyset mod hærværk og andre lovbrud, der er begået af de deltagende demonstranter.

Mest læste i dag

Lørdag aften fik omtrent 100 sortklædte personer lov at gennemføre en uanmeldt protestmarch igennem Københavns gader. Demonstranterne bestod hovedsageligt at yngre mænd.

Der blev blandt andet råbt slagord som 'Vi har fået nok', samtidig med at der blev affyret kanonslag, romerlys og andet fyrværkeri. Protestmarchen bevægede sig fra Vesterbro til Christiansborg, hvorefter de vendte om og gik tilbage igen. 

Under hele forløbet blev de fulgt tæt af politiet, som dog ikke greb ind. Det er der adskillige borgere, der har undret sig over, hvoraf en række af dem har rettet henvendelse til Ekstra Bladet

Efterfølgende har Ekstra Bladet været i dialog med Rasmus Skovsgaard, der er politiinspektør ved Københavns Politi, der har forklaret, hvorfor marchen fik lov at bevæge sig igennem byen uden, at politiet stoppede den. 

"Vi forsøgte at komme i dialog med deltagerne flere gange, men det lykkedes ikke. Der var fra deres siden ingen interesse i at tale med politiet, fortæller Rasmus Skovsgaard, politiinspektør," fortæller Rasmus Skovsgaard til Ekstra Bladet

Da han af Ekstra Bladet bliver spurgt, hvorfor politiet tillod, at de gennemførte marchen, svarede han følgende: 

"Den var uanmeldt, og vi kendte ikke til den i forvejen. Samtidig kan den have et meningstilkendegivende formål, og derfor kan den være undtaget fra forsamlingsforbuddet. Derfor fik de lov at gennemføre." 

I forhold til de gældende restriktioner, herunder forsamlingsforbuddet på over 10 personer, fortæller Rasmus Skovsgaard, at det som udgangspunkt ikke gælder forsamlinger med et meningsbefordrende øjemed. 

"Forsamlingsforbuddet gælder som udgangspunkt ikke forsamlinger med et meningsbefordrende øjemed. Og en uanmeldt demonstration kan stadig have et meningstilkendegivende formål, og derfor have de rettigheder, jeg nævnte før," siger han til Ekstra Bladet. 

Derudover oplyser han, at Københavns Politi har registreret cirka 40 gerningssteder, der er blevet udsat for graffiti og hærværk i form af rød maling. Ligeledes er der begået hærværk mod en hoveddør i en etageejendom på Vesterfælledvej. 

Foruden dette, er der også blevet registreret 11 kast med fyrværkeri. Ni af dem var kast mod politiets patruljebiler. Der har også været to episoder med kast af fyrværkeri mod betjente, der var steget ud af køretøjerne. 

Rasmus Skovsgaard fortæller, at det drejer sig om, at der er blevet kastet kanonslag mod eller ind under bilerne. Der er dog ingen tilskadekomne, fortæller han, og tilføjer:

"Det er selvfølgelig noget, vi ser med stor alvor på. Vi vil det næste stykke tid forsøge at indhente videoovervågning med henblik på at drage nogle til ansvar for de her handlinger," siger politiinspektøren over for Ekstra Bladet. 

Anbefalet til dig