Derfor gør kæledyr danske børn trygge og lykkelige

10/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Kæledyr har en særlig plads i mange børns hjerter. Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse viser, at danskere er det folkefærd, som har haft størst glæde af at vokse op med et kæledyr sammenlignet med befolkninger i seks andre lande. Her giver Agria Dyreforsikring forældre fem gode grunde til at lade deres børn vokse op med et firbenet familiemedlem.

Mest læste i dag

I mange danske hjem lever børn og kæledyr side om side, som var de søskende. I nogle tilfælde anskaffer børnefamilier sig en hund, før de får et barn, og i andre bliver hunden først senere en del af familien, når barnet har nået en vis alder.

En ny undersøgelse foretaget af Agria Dyreforsikring viser, at 73 procent af danskerne følte sig trygge og lykkelige som børn, fordi de havde et kæledyr i familien. Her scorede Danmark højest sammenlignet med respondenter fra alle andre deltagende lande; Norge, Sverige, Finland, England og Frankrig.

De danske svar gælder for 80 procent hesteejere, 75 procent katteejere og 67 procent hundeejere. At så mange mennesker har kæledyr centralt i deres tidligste erindringer, kommer ikke bag på Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

“Når børn bruger en stor del af deres barndom i selskab med et kæledyr, udvikles der en særlig relation, som kan betyde alverden for barnet både i nuet, og efter barnet er blevet voksent. Barnet kan bruge venskabet til dyret som et fristed i hverdagen, når de menneskelige relationer giver udfordringer,” fortæller Tine i pressemeddelelsen. 

“Må jeg ikke nok få en hund?”

Det er et velkendt spørgsmål, mange forældre kan nikke genkendende til akkompagneret af et sæt bedende børneøjne. Der kan være flere gode grunde til at svare “ja” til forespørgslen, mener Tine. Her har hun listet de fem vigtigste:

  1. Kæledyr lærer børn at tage ansvar. Dyrene kræver både tid og tålmodighed. De har brug for regelmæssig mad og vand, pleje, motion, træning og ikke mindst en god portion opmærksomhed. Alt dette er forældrenes ansvar, men får børnene lov til at tage aktiv del i opgaverne, er det med til at etablere en ansvarsfølelse hos barnet.
  2. Dyrerelationen udvikler sociale og empatiske egenskaber og kan være med til at reducere negativ adfærd hos barnet. Når dyret flytter ind, opstår der oftest en følelse hos barnet, der giver det lyst til at passe på det pelsede familiemedlem. Barnet lærer at tage hensyn til og drage omsorg for andre end sig selv, og det kan være med til at styrke dets selvværd.
  3. Spil og leg er fundamental udvikling for børn. Ved at lege med kæledyret får barnet motion, det ellers ikke ville have fået. Barnet udvikler sin selvopfattelse og får det maksimale ud af sin fantasi. Legens karakter afhænger selvfølgelig af, om kæledyret i hjemmet er en hund, kat eller hest.
  4. Barnets immunforsvar bliver stærkere. Alt det hår, skidt og snavs, et kæledyr slæber med sig, forbedrer immunforsvaret og forebygger allergier. Samtidig byder livet med kæledyr ofte på ture i det fri med masser af frisk luft.
  5. Du får et lykkeligere barn. Spiller kæledyret en central rolle i familien, vil interaktionen øge niveauet af de positive stoffer serotonin og dopamin i hjernen.

Selvom listen over fordele er lang, er det ikke selvsagt, at børn skal have et kæledyr, fortæller Tine Antvorskov. 

“Timingen spiller en stor rolle for, hvornår man skal invitere et nyt familiemedlem ind i hjemmet. Udover at der skal være tid og økonomisk råderum til et ekstra familiemedlem, plejer jeg også at anbefale forældre at vente til barnet er fyldt syv år. Børn kan nemlig være meget udforskende og eksperimenterende i deres leg helt op til seks års alderen, og kan f.eks. finde på at rive hunden i ørerne eller hive katten i halen,” siger Tine.

 

 

Anbefalet til dig