Hvert år ser millioner af danskere frem til årsopgørelsen.
For mange er den årlige skatteafregning nemlig blevet en slags skjult opsparing, der fungerer som et kærkomment bidrag til ferie, opsparing eller andre større køb.
Dog giver det ikke meget mening, hvis man kigger lidt på rentesatserne.
Sådan skriver Ekstra Bladet.
Giver næsten ingenting
Sidste år fik knap 3,9 millioner borgere i gennemsnit 6.600 kroner tilbage i skat, og i alt blev der udbetalt 25,7 milliarder kroner.
Pengene bliver ikke forrentet specielt godt, mens Skat holder dem for dig. Faktisk giver det tæt på ingenting.
Den skattefri rentegodtgørelse for overskydende skat er kun 0,6 procent, hvilket svarer til 15 kroner i rente for 2.500 kroner.
Det er markant mindre, end man kan få på en fastrentekonto i banken, hvor risikoen er lig nul.
Alligevel vælger mange danskere med vilje at sætte deres fradrag for lavt for at undgå restskat og i stedet få penge tilbage.
"Det er helt sikkert ikke på grund af størrelsen af rentegodtgørelsen, at danskerne er så vilde med at få overskydende skat. De løbende lidt for høje skatteindbetalinger skyldes nok snarere, at de fleste hader uforudsete udgifter herunder restskat," påpeger chefkonsulent hos BDO, Henning Boye Hansen.
Får du penge tilbage i skat?
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Hvis du skylder, falder hammeren
Skal man betale restskat, koster det nemlig en dag-til-dag-rente på hele 5,3 procent fra 1. januar og frem til betalingsdagen.
Det kan hurtigt løbe op.
Henning Boye Hansen undrer sig over forskellen i renter:
"I min optik burde det være sådan, at rentesatserne for overskydende skat og restskat burde være ens frem til datoen for udbetaling af overskydende skat, fordi ingen jo kan time deres indkomst sådan, at den passer med forskudsopgørelsen. Dag-til-dag-renten er udtryk for en millimeterretfærdighed, som ingen efterspørger," siger han.
Hvis man ikke har betalt sin restskat senest 1. juli, lægges restbeløbet til næste års forskudsskat, og her er et fast tillæg på 7,3 procent.