Det kan koste dig livet: Hver fjerde dansker har ikke styr på sikkerheden i hjemmet

23/02/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Nyheder24.dk
Det viser sig at mange lader være - på trods af, at det faktisk kan redde vores liv.

Mest læste i dag

Røgalarmer redder liv. Alligevel har knap hver fjerde dansker ikke opsat en røgalarm i hjemmet. To lørdage i marts vil brandkadetter fra Esbjerg derfor stemme dørklokker og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere på Stengårdsvej.

"Hej, vi kommer fra beredskabet. Må vi opsætte en røgalarm hos dig?"

Den sætning vil en lang række borgere på Stengårdsvej blive mødt med i løbet af marts måned. Som en del af projektet ’Beredskabet banker på’ vil unge brandkadetter fra det lokale brandvæsen nemlig komme rundt og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere, som endnu ikke har en installeret i hjemmet. I år sker det i samarbejde med Ungdomsbo og Bydelsprojekt 3i1 på Stengårdsvej.

Det oplyser Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Lokal tryghed

"Vores brandkadetter glæder sig til at være ambassadører for beredskabet og bidrage til at øge trygheden i lokalområdet gennem direkte oplysning om brandforebyggelse og brandsikkerhed til den enkelte beboer. Gennem deres brandkadetuddannelse har de tilegnet sig en stor viden om brandforebyggelse, og den viden vil de rigtig gerne dele med andre," siger Morten List Christensen, der er SSP-konsulent og projektleder for brandkadetterne i Esbjerg.

Brandkadetterne er mellem 13-17 årogbliver undervist af professionelle brandfolk sammen med ungdomsbrandkorpset én aften om ugen. Men uddannelsen handler om meget mere end at slukke ildebrande.

"De unge bliver en del af et fællesskab hvor alle er afhængige af hinanden, og hvor ingen er stærkere end det svageste led. De kommer igennem en modningsproces, hvor de lærer helt utroligt meget om sig selv," fortæller Morten List Christensen.

Behov for øget sikkerhed

De sidste 10 år har mere end 90 procent af alle dødsbrande fundet sted i private hjem. Årsagerne til dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys.

"Vi ved, at røgalarmer er utrolig effektive til at advare om brand i hjemmet, men desværre er der stadig en del borgere, som ikke har en røgalarm derhjemme. Vores projekt har fokus på at skabe dialog mellem borgere og beredskabet for at øge bevidstheden om brandsikkerhed dér, hvor risikoen for dødsbrande er størst; nemlig i hjemmet," siger projektchef i Unge i Beredskabet, Maria Wiktoria Karolini.

Brandkadetterne stemmer dørklokkerpå Stengårdsvej lørdag d. 5. og lørdag d. 12. marts mellem kl. 10.00-14.00, i sammen med medarbejdere fra Ungdomsbo og Bydelsprojekt 3i1.

Fakta:

Projektet ’Beredskabet banker på’ er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Brandsikker Bolig og med støtte fra TrygFonden i perioden 2021-2024. Konceptet erinspireret af West Midland Fireservices’ (England) succesprojekt ’Safe and Well’, hvor de med 25.000 årlige besøg hos borgere forebygger brand og ulykker i hjemmet.

Tal fra Beredskabsstyrelsen og TrygFondens undersøgelser: 'Dødsbrande i Danmark 2019' og 'Brand og røgalarmer i danske hjem 2020’ viser, at:

  • Mere end 90 % af dødsbrande de sidste 10 år har fundet sted i private hjem
  • 45 % af dødsbrandene i perioden 2014-2019 forekom i etageejendom
  • 23 % af danskere har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, heraf bor de fleste i lejlighed
  • Kun i 26 % af de boliger, hvor der i 2016-2019 var dødsbrande, var der opsat en røgalarm
  • Af disse røgalarmer var det kun 15 % af dem, der reelt fungerede

Projekt ’Beredskabet banker på’ har en målsætning om, at

  • 22 brandkadetkorps fra hele landet deltager i projektet hen over de næste tre år
  • 4.400 røgalarmer opsættes i private hjem i løbet af projektperioden
  • 13.200 husstande får viden om brandforebyggelse og brandsikkerhed enten på hjemmebesøget eller via materiale om brandforebyggelse og brandsikkerhed i postkassen

Anbefalet til dig