Det kan også ske for din kat: Det gør du hvis uheldet er ude

Nyheder
Foto: Agria Dyreforsikring
Selvom det ikke er så ofte at en kat rammes, så kan det ske. Men hvad gør man hvis uheldet er ude? Det får du svaret på her.

Lige nu læser andre også

Ligesom mennesker kan katte få diabetes, bedre kendt som sukkersyge. Men hvad er diabetes, og hvordan er udsigterne for katten, hvis den bliver syg? Agria Dyreforsikrings dyrlæge giver dig svaret her.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

Diabetes, også kendt som sukkersyge, er heldigvis ikke en sygdom, der rammer mange katte, men vi har gennem årene set flere og flere tilfælde. Er uheldet ude, er det vigtigt at få katten behandlet, fortæller Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring:

“Præcis som hos mennesker er diabetes hos katte en potentielt livsfarlig sygdom. Derfor er det vigtigt at få dem behandlet, da det faktisk for nogle kattes vedkommende vil være muligt at helbrede dem igen.”

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på diabetes er:

  • Vægttab

  • Øget tørst

  • Øget urinering

  • Øget appetit, der senere afløses af ingen appetit

  • Bevægelsesproblemer

Hvorfor får katte diabetes?

Sygdommen kan skyldes to ting – enten ophører katten med at producere insulin (Type 1 Diabetes) eller kroppen mister gradvist evnen til at producere insulin eller til at optage den. (Type 2 Diabetes). Type 2 er den mest almindelige og ses oftest hos overvægtige katte. Da vi ser en stigning i overvægtige katte, ser vi også flere katte med netop denne type diabetes.

Derudover kan diabetes også skyldes anden sygdom eller medicinsk behandling. F.eks. er diabetes en risiko ved langvarig brug af p-piller. Derfor kan det være en fordel at få katten steriliseret, hvis man ikke ønsker killinger.

Hvad er udsigterne

Diabetes er heldigvis en sygdom, man kan behandle, men behandlingen afhænger af, hvor syg katten er, forklarer Mogens Brix: “Der er lette tilfælde af diabetes som for eksempel ses hos lettere overvægtige katte. I de tilfælde kan man behandle med særlig diæt og for nogle katte vil diæten være ledsaget af en tabletbehandling. For sværere tilfælde er det nødvendigt at injicere katten med insulin to gange dagligt i en mængde tilpasset kattens blodsukker.”

Udsigterne for katten spænder altså vidt, fra helbredelse til livslang daglig behandling, hvilket er værd at tage med i overvejelserne:

“Behandlingen skal tilpasses din kat og kan for nogle ejere være en uoverskuelig opgave, imens den for andre ikke er et problem. Men er du i tvivl om, hvorvidt din kat kan have sukkersyge, så er det vigtigt at opsøge en dyrlæge, da symptomerne også kan være forårsaget af andre sygdomme. Det handler derfor om at handle så hurtigt som muligt for at forbedre udsigterne for katten,” afslutter Mogens Brix.

 

Anbefalet til dig