DMI advarer: Polar-lavtryk rammer Danmark

15/3/23 07:42

Nicolai Haugsted

Alle landsdele rammes, skriver instituttet

Vi har efterhånden vænnet os til alt slags nedbør over Danmark de seneste par måneder.

Vintervejret samt det tidlige forår har budt på både regn, slud, sne og sågar hagl og torden. Dog i de fleste tilfælde i intervaller.

Men nu skal danskerne gøre sig klar på lidt af det hele, og på samme tid, skriver Ekstra Bladet.

I løbet af onsdag vil et polar-lavtryk ramme landet, og med sig bringer det et meget varierende vejr, hvor høj sol desværre ikke er den del af dem.

- Det er simpelthen blevet den tid på året, og derfor kan vi forvente, at der kommer store udsving, fortæller Jesper Eriksen, der er meteorolog hos DMI.

Det deprimerende vejr vil starte i den jyske del af landet, hvor morgenen vil stå på nedbør der falder som sne. Det kolde og våde vejr vil derefter drive mod øst, imens temperaturen vil stige.

Og desværre ser det ud til, at det voldsomme vejr vil nå ud til alle landets afkroge - undtagen Bornholm.

- Bygerne kommer lokalt, men i alle landsdele. Det er kun Bornholm, der kan få lov til at vente til i eftermiddag, fortæller meteorologen.

Selvom vejret vil rykke sig hen over aftenen, vil det ramme hårdest i løbet af dagstimerne.

- Det kan være alt. Temperaturen kommer til at være mellem 1 og 5 grader, og til aften rammer vi med stor sandsynlighed frysepunktet. Nogle steder vil der sågar være torden.

Hvad er polar-lavtryk:

Hvor almene storme dannes på grænsen mellem varm og kold luft, dannes lavtryk - deriblandt polar-lavtryk - primært af den kolde luft fra polerne.

Fænomenet dannes fra tilførsel af stor energi via fordampning fra havet - den samme opskrift man finder i tropiske orkaner.