DMI med forvarsel om forhøjet vandstand: Her rammer det

Af: Thea Andersen

|

16/10/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
DMI forvarsler forhøjet vandstand.

Mest læste i dag

Danskere på Sydfyn kan godt begynde at forberede sig på, at der kommer højvandet.

DMI forvarsler nemlig, at der fra fredag klokken 00 og frem til lørdag klokken 00 ventes forhøjet vandstand ved det sydlige Lillebælt og sydfynske Øhav.

De fremgår på DMIs hjemmeside under 'varsler'.

Dette skyldes en kraftig østenvind, der bider sig fast i løbet af ugen.

I perioden fra torsdag og resten af ugen ligger Danmark fastlåst mellem et højtryk over Nordskandinavien og et lavtryksområde over eller omkring de Britiske Øer. Dette vil skabe en langvarig periode med blæst fra en østlig retning.

I Østersøen forventes vinden i løbet af torsdagen at nå kulingstyrke, og senere vil der i perioder være udbredt hård kuling. Først i løbet af søndagen forventes vinden at aftage.

Som følge af den kraftige østenvind vil en betydelig mængde vand samle sig i den vestlige del af Østersøen og den sydlige del af Lillebælt. Hvor meget vandstanden kommer op, er endnu uvist. Dog varsler DMI alment for området, hvis der kommer over 25 centimer.

Det er værd at bemærke, at et alment varsel normalt udsendes omkring 36 timer før en hændelse, da det her vil være muligt at give et mere præcist bud på de forventede vandstande. Det nuværende varsel er derfor blot et forvarsel.

DMI har mulighed for at udsende sådanne forvarsler op til fem dage frem i tiden.

Fredag er valgt, da man her forventer, at vandstanden vil komme over 125 centimer i områderne med forvarslet i løbet af dagen. Lørdag forventes også at have stærkt forhøjet vandstand.

Anbefalet til dig