DMI: Sådan bliver vejret i efterårsferien

Af: Thea Andersen

|

27/09/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Holder du efterårsferie herhjemme? Sådan bliver vejret.

Mest læste i dag

Vi har taget et kig på DMIs nyeste månedsprognose, som netop er blevet offentliggjort, og her kan vi se, at den byder på et skifte til køligere vejr – dog stadig lunere end normalt for oktober.

Du kan få månedsprognosen, som inkluderer efterårsferien, herunder.

Uge 40 (2/10 – 8/10):

Oktober starter med et markant vejrskifte. Det højtryk, der tidligere har domineret øst for Danmark, forsvinder og giver plads til fronter og lavtryk fra vest. Især et østgående lavtryk, der passerer Nordskandinavien, trækker fronter med regn ind over Danmark. Dette vil efterfølges af koldere luft fra nordvest med regnbyger og endda en dag med kraftig blæst.

Timingen af dette skifte er dog lidt usikker. Vi kan således forvente flere dage med skyer og regn, samt perioder med solskin. På ugens første eller sidste dage kan et højtryk sydvest for Danmark give plads til halve dage med lidt sol.

Temperaturen forventes at falde gradvist i løbet af ugen, men samlet set vil den ende lidt over det normale. Ifølge DMI vil dagtemperaturer ligge mellem 9 og 16 grader og nattemperaturer mellem 5 og 12 grader, med de koldeste nætter sidst på ugen.

Nedbørsmængderne vil ende omkring det normale for årstiden, svarende til mellem 14 og 24 mm, men lokalt kan der samlet set komme lidt mere.

Uge 41 (9/10 – 15/10):

I denne uge vil der være en svag højtrykstendens over vores breddegrad, både vest for De Britiske Øer og over Nordeuropa og Baltikum. Dette giver plads til perioder med roligt vejr og solskin, når højtryksrygge passerer Danmark fra syd eller vest.

Dog kan efteråret i oktober også medføre lavtliggende skyer på grund af fugtige luftmasser, der trækker ind fra Atlanterhavet, samt svage fronter fra vest med skyer og let nedbør.

Temperaturen falder yderligere i denne uge, især om natten, hvor der kan opstå risiko for tåge. Der er dog ingen tendens i prognoserne til nattefrost endnu, selvom den første nattefrost normalt forekommer i midten af oktober.

DMI forventer dagtemperaturer mellem 8 og 15 grader og nattemperaturer mellem 5 og 10 grader, med mulighed for ned til 2-3 grader.

Nedbørsmængderne forventes at ende omkring det normale for årstiden, svarende til mellem 14 og 24 mm.

Efterårsferien / Uge 42 (16/10 – 22/10):

Mange skoler lukker ned i uge 42, hvor de mange danskere holder efterårsferien.

Ifølge DMI har et højtryk i denne uge tendens til at bygge op øst for Danmark. I så fald får vi tørrere og lidt varmere luft fra syd og sydøst og gode muligheder for solskin.

Dog vil der også være chance for byger eller let regn i løbet af ugen, men nedbørsmængderne forventes at være omkring eller lidt under det normale, særligt mod øst.

Temperaturerne kan bliver relative varme for årstiden, da solen stadig har en vis magt.

Oversigt for uge 43 og 44 i perioden 23/10 – 5/11:   

Jo længere frem i tiden man kigger, jo mere usikker bliver prognosen. Men DMI forventer samme vejrtype som uge 42, hvor tørrere og lidt lunere luft i perioder strømmer op over landet fra syd og sydøst. Det vil give lidt mere solskin og temperaturer lidt over normalen i disse uger.

Dog er der også tendenser, hvor lavtryk kan dominere nordvest for Danmark, hvilket vil medføre fugtigere luft og flere skyer fra sydvest.

Samlet set ventes temperaturerne at ligge lidt over det normale, og nedbørsmængderne lidt under det normale for årstiden. Der er endda en mulighed for let nattefrost, selvom det gennemsnitligt forventes at være lidt varmere.

Anbefalet til dig