En tragisk hændelse til søs har resulteret i en kompliceret retssag, der har vakt stor opmærksomhed i det danske fiskermiljø. Seks fiskere forlod Thyborøns havn ombord på garnkutteren L1 Inger Katrine den 26. januar 2023.
Kun fem af dem vendte tilbage i live, og anklagen om drab på det sjette besætningsmedlem, Alf Villum Jensen, har præget de sidste otte retsmøder ved Retten i Holstebro.
Onsdag formiddag blev de fem fiskere frifundet for drabet på deres kollega.
Det skriver TV 2.
Skyldkendelsen blev læst op af retsformand Stig Suhr Malmberg kort efter klokken 10.30, til stor lettelse for de tiltalte og deres pårørende, men med blandede følelser blandt Alf Villum Jensens efterladte og det bredere fiskermiljø.
Alle dommere og nævninge har været enige om resultatet, fortæller retsformanden.
Sagen om Alf Villum Jensens død har været omgærdet af mystik og spekulationer. De fem frifundne mænd har igennem retssagen forklaret, at Alf Villum Jensen gik amok ombord på kutteren og forsøgte at sætte ild til både besætningsmedlemmer og skibet selv. Ifølge de tiltalte, der varierede i alder fra 29 til 42 år, var de nødt til at passivisere ham for at forhindre en katastrofe til søs.
Forklaringen om, at Alf Villum Jensen led af delirium tremens som følge af langvarigt alkoholmisbrug, blev et centralt tema under sagen. De tiltalte beskrev, hvordan Alf pludselig blev voldsom og brugte husholdningssprit og en lighter som en flammekaster. I et desperat forsøg på at pacificere ham blev han holdt fast i en "jydekrog" af en af fiskerne og bundet med snor og gaffatape.
Ikke tilstrækkeligt bevis
Statsobducentens vidnesbyrd om de 75 skader på Alf Villum Jensens krop, og den endelige dødsårsag, kvælning, stod i skarp kontrast til fiskernes forklaringer. Ikke desto mindre blev de frifundet, da retten fandt, at der ikke var tilstrækkelig bevis for en forbrydelse.
Sagen kulminerede dramatisk, da redningshelikopteren forsøgte at redde Alf Villum Jensen i høj sø. Han blev erklæret død den 30. januar kort efter ankomsten til Aarhus Universitetshospital i Skejby. To og et halvt døgn senere ankom kutteren til Thyborøn, hvor et stort opbud af politi ventede på kajen.
Efter næsten et år i varetægtsfængsel kan de fem fiskere nu forlade retten som frie mænd. Sagen efterlader dog mange spørgsmål ubesvarede og et dybt sår i det lille fiskersamfund.