DR afslører fantastisk nyt: Disse tv-klassikere vender tilbage

Af: Thea Andersen

|

09/01/2024

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Du kan så småt begynde at glæde dig til foråret, hvor flere tv-klassikere vender tilbage til skærmen.

Mest læste i dag

Navnet på DR’s nye arkivtilbud er Gensyn. Det får premiere til foråret på DRTV med blandt andet en nyrestaureret udgave af tv-klassikeren ’Huset på Christianshavn’.

Der bliver også gensyn med en lang række andre mindeværdige DR-programmer, som for eksempel ‘Ka’ De li’ østers’, ‘Nana’, ‘Lørdagshjørnet’, ‘Gamle Danmark’, højdepunkter fra det navnkundige TV-Teatret og meget mere.

Gensyn vil naturligvis også indeholde de programmer om kongehuset gennem tiden, som allerede nu kan ses på DRTV i forbindelse med tronskiftet.

Det skriver Hollywood.

Lanceringen af Gensyn kommer, efter et politisk flertal sidste år besluttede at stille dele af DR’s omfattende arkiv til rådighed på en lettilgængelig og indbydende måde. Det er en opgave, som DR – ifølge generaldirektør Maria Rørbye Rønn – har set frem til at løfte, og hun glæder sig til at præsentere resultatet for danskerne.

"DR’s arkiv er et rent skatkammer af programmer fra tidligere tider, som giver nye perspektiver på nutiden. Vi vil gerne sikre, at der sammen med alle nyproduktionerne og dækning af samtiden på DRTV bliver en rigtig god mulighed for at gå på opdagelse i arkivet. Jeg tror, at Gensyn kan bidrage til netop det ved at tale til både vores nostalgi og gøre os nysgerrige efter at vide mere om vores fælles kulturarv. For nogle gange kan man finde ro og lære meget om den tid vi lever i ved at tage et kig tilbage," siger generaldirektøren.

Gensyn skal være et kurateret tilbud med fokus på dansk kulturarv, hvilket betyder, at det er DR, der løbende udvælger dele af sit arkiv og stiller det til rådighed for seerne.

Vicevært Meyer og flyttemand Olsen ses til højre i den restaurerede udgave af ’Huset på Christianshavn’. (Foto: © DR)

Nostalgi med ansigtsløft

Den endelige premieredato på Gensyn og detaljer om indholdet bliver offentliggjort senere.

Samtidig får en nyrestaureret udgave af ’Huset på Christianshavn’ premiere. Serien blev vist på DR gennem det meste af 1970’erne med ikke færre end 84 afsnit. Den blev instrueret på skift af Erik Balling, Tom Hedegaard og Ebbe Langberg og er skrevet af flere kendte forfattere som Leif Panduro, Johannes Møllehave, Benny Andersen, Paul Hammerich og Lise Nørgaard.

"Vi har valgt at give ’Huset på Christianshavn’ et filmteknisk ansigtsløft, som vi gjorde det med ’Matador’ i 2017. Det gør vi, fordi vi mener, at den er en væsentlig del af vores fælles kulturarv, og fordi den næst efter ’Matador’ er den af vores ældste serier, som danskerne er allergladest for fortsat at se rigtig meget," siger Maria Rørbye Rønn.

Det er restaureringseksperter fra Nordisk Film Shortcut, der har renset alle afsnit af ’Huset på Christianshavn’, som nu både fremstår skarpere og mere klar i farverne, ligesom formatet er tilpasset nutidens tv-skærme.

Forudsætningen for, at en tv-serie kan blive restaureret på den måde, er i øvrigt, at materialet er optaget på film, og at filmrullerne stadig eksisterer, samt at DR råder over dem.

Bred introduktion til Gensyn

Efter planen får Gensyn premiere med 15 udvalgte temaer, der skal udgøre fundamentet for arkivtilbuddet:

"De skal give en bred introduktion til arkivet og mulighed for at gå på opdagelse i forskellige typer af programmer. Gensyn vil løbende blive udvidet, og der vil blive tilføjet nye temaer, ligesom andre vil forsvinde igen. Aktuelle begivenheder, som nu tronskiftet, årstidsbestemte temaer eller nye DR-programmer kan også give anledning til at lancere nye temaer," forklarer Maria Rørbye Rønn.

Det er også planen, at dele af Gensyn skal vises i et afgrænset tidsrum på DR2.

De første 15 temaer, som Gensyn skal udkomme med ved premieren, spænder lige fra dramaserier, satire, børneprogrammer og koncerter til underholdning og politikerportrætter. Udgangspunktet for udvælgelsen af indholdet er, at det skal være 20 år eller mere siden, det første gang blev publiceret.

Efter planen vil det blive muligt selv at gå på opdagelse i DR’s samlede udsendelsesarkiv via en søgefunktion, når det på et senere tidspunkt blive stillet til rådighed for offentligheden via Det Kgl. Bibliotek.

Anbefalet til dig