Drastiske ændringer er nødvendige: Hæv aldersgrænsen til 25 år

21/6/22 05:05

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Hvis en røgfrigeneration inden 2030 skal være mulig, så er det tid til, at der sættes ind nu.

Der skal sættes drastisk ind, hvis ambitionen om en røgfri generation i 2030 skal blive en realitet. Derfor står Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Lægeforeningen i samlet flok bag en opfordring til politikerne: Hæv aldersgrænsen på tobaksvarer gradvist til 25 år.

"Vi ved, at langt, langt størstedelen af faste rygere starter, inden de er 25 år. Derfor kan en forhøjet aldersgrænse virkelig være med til at rykke ved danskernes tobaksvaner, så vi kan nå i mål med den første røgfri generation i 2030," siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

Helt konkret foreslår de fire organisationer, at man frem mod 2029 hvert år lægger et år til, når det kommer til aldersgrænsen for køb af tobak. Så i 2023 skal man være 19 år, i 2024 skal man være 20 år og så fremdeles, indtil aldersgrænsen i 2029 hedder 25 år.

Sundhedsorganisationernes forslag står dog ikke i modsætning til regeringens ambition om et nikotinforbud for alle generationer født i og efter 2010, som på nuværende tidspunkt imidlertid ser ud til at blive svær at føre ud i livet.

Organisationernes forslag skal derimod ses som et stærkt redskab med virkning fra dag 1, mens der sideløbende arbejdes på, at en udfasning af tobaksvarer gennem en stigende aldersgrænse bliver mulig.

Selvom forslaget med garanti ikke vil være lige populært alle steder i befolkningen, er det på tide, at Danmark ifører sig den internationale førertrøje, når det kommer til regulering af tobaksprodukter.

Faktisk viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse da også, at 56 procent af danskerne synes godt om en aldersgrænse på 25 år for tobaksvarer.