De fleste danske kommuner tilbyder rygerne gratis rygestopkurser, og i GEjSER anerkender man da også de kommunale tilbuds berettigelse, og ved at de gør et godt stykke arbejde og yder en stor indsats, men man mener samtidig også, at der er behov for endnu højere succesrater.
”Vi har kigget lidt på den sparsomme, offentligt tilgængelige data, og tallene er altså helt vilde. E-cigaretter får SÅ mange flere til at stoppe med at ryge, end hvad de formår i de kommunale tilbud.” Siger Jeanett Andersen, PR-ansvarlig i GEjSER i en pressemeddelelse.
Data fra Rygestopbasen viser, at der i 2020 var i alt 9168 personer tilmeldt de kommunale rygestopkurser, og at det lykkedes for 4217 af deltagerne at blive og forblive røgfri 6 måneder efter kursets afslutning.
Data fra Danskernes rygevaner 2020 viser derimod, at 64527 personer var stoppet med at ryge ved hjælp af e-cigaretter. Det er altså over 60.000 flere, der lykkedes med at stoppe med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, end på de kommunale rygestopkurser.
I GEjSER har man også regnet på statens og kommunernes udgifter til afholdelse af rygestopkurser, materialer osv., og såfremt at kommunerne budgetterer med cirka de samme beløb, som hhv. Svendborg og Horsens kommune, bruges der i hver kommune mellem 450.000 og 595.000 kr. årligt.
Dertil kommer statens årlige tilskud på 10 millioner kr., til udlevering af gratis rygestopmedicin, som nikotintyggegummi, plaster osv.
”Samlet set koster det altså staten og kommunerne i nærheden af 60 millioner kr. årligt, at gøre 4217 personer røgfri, imens virksomheder som GEjSER, lykkes med at få knap 65.000 rygere til at stoppe med at ryge, uden det koster hverken staten eller kommunerne en krone," Siger Jeanett Andersen.