En trist nyhed har ramt Bornholm.
Efter mere end et århundrede som central for fiskeriets interesser på Bornholm står Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening over for en afslutning.
Grundet en række miljømæssige og reguleringsmæssige udfordringer planlægger foreningen at nedlægge sig selv i løbet af en ekstraordinær generalforsamling, der afholdes fredag aften.
Det skriver Ekstra Bladet.
Dette markerer en dramatisk og symbolsk afslutning på 141 års historie, oplyser foreningens formand, Thomas Thomsen.
"Jeg synes, at man har svigtet politisk i forhold til sæler og i forhold til udledning i Østersøen. Man har ikke renset det spildevand, der løber ud i Østersøen, godt nok," udtaler Thomsen, der giver udtryk for stor frustration over de manglende politiske tiltag for at beskytte fiskeriet og det marine miljø omkring Bornholm.
Nedlæggelsen blev besluttet under en generalforsamling den 12. april, hvor 30 ud af foreningens 31 medlemmer stemte for opløsningen.
Fra at have haft 200 fiskerfartøjer i foreningen for tyve år siden, er tallet nu nede på 34.
Må ikke fange hverken torsk eller laks
Ifølge Thomsen skyldes foreningens lukning en kombination af nulkvoter på torsk, stigende havtemperaturer, og et omfattende iltsvind i Østersøen.
Disse faktorer har bidraget til et drastisk fald i torskebestanden og et tilsvarende fald i antallet af aktive medlemmer og operationelle fiskerfartøjer.
"Vi må ikke fange torsk, og vi må heller ikke fange laks. Der er stadig bornholmske fiskere tilbage, men de driver ikke fiskeri heromkring Bornholm," forklarer Thomsen, hvilket illustrerer den alvorlige tilstand, som fiskeriet i Østersøen befinder sig i.