Efter 170 år: Kongeligt privilegeret kro lukker

Af: Liva H.

|

26/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Den historiske kro lukker dørene for sidste gang.

Lige nu læser andre også

Forestil dig en kro, der har stået i århundreder, hvor gæster er strømmet til for at nyde traditionelle danske retter, fejre store begivenheder og opleve atmosfæren af en svunden tid.

Nu, efter næsten to århundreder, er det snart slut.

En af Danmarks historiske kroer, som gennem årene har været centrum for utallige middage og fester, står over for en skæbnesvanger afslutning.

Det skriver JyskeVestkysten.

Kroen, som blev åbnet i 1854, var ikke bare en hvilken som helst kro.

Den var en af de få kroer i Danmark, der bar den prestigefyldte titel "kongeligt privilegeret".

Men hvad betyder det egentlig?

Historisk set var en kongeligt privilegeret kro en kro, der havde kongelig tilladelse til at servere alkohol og tilbyde overnatning til gæster. Det var en ærefuld titel, der signalerede kvalitet og eksklusivitet, og som tiltrak mange besøgende.

I dag er der kun omkring 40 kroer i Danmark, der stadig bærer denne titel – selvom den i moderne tid ikke længere giver særlige rettigheder.

Denne specifikke kro har gennem sine 170 år haft 16 ejere og været vidne til både op- og nedture.

I de tidlige år nød den godt af sin beliggenhed ved to jernbanelinjer, som bragte masser af rejsende forbi, der søgte et måltid eller en overnatning.

Foto: Google Maps

En afslutning på et stykke dansk kulturarv

Det nuværende kroejerpar, Leif Kaspersen og Elsebeth Knudsen, som har drevet kroen de seneste 22 år, må nu sige farvel til det, der har været deres livsværk.

Kroen har budt dem på både glæder og udfordringer, men nu overgår den til nye hænder, og hvad fremtiden bringer for bygningen er stadig uvist.

Pierre Legarth, den nye ejer, har købt ejendommen og udtalt, at der er planer om at omdanne stedet til enten et sundhedshus eller et seniorbofællesskab.

"Vi arbejder på flere forskellige muligheder, men hvad der præcist sker, må fremtiden vise," har han udtalt.

Med denne beslutning slutter en æra, og med den forsvinder endnu et stykke dansk kulturarv.

Det er ikke bare en kro, der lukker – det er et sted fyldt med minder, historier og oplevelser for både lokale og gæster fra nær og fjern.

For mange vil det være et savn at se kroens døre lukke for sidste gang, og hvad der erstatter den, kan måske aldrig helt leve op til den historie, Bramdrupdam Kro efterlader.

Foto; Google Maps

Anbefalet til dig