Efter prisstigninger laver mand sit eget smør og siger “Jeg vil aldrig købe Lurpak igen”: Så nemt er det

Af: Naja Radik

|

07/07/2022

Foto: Privat
Foto: Privat
Da priserne på smør steg, lærte en mand sig selv, at lave smør, i et forsøg på at hjælpe med at bremse de stigende omkostninger på dagligvarer.

Mest læste i dag

Rory Benett sagde, at han havde besluttet sig for, at lære sig selv færdigheden, som reaktion på den “smøragtige akopalypse” der forekommer i Storbritannien lige nu. 

I stedet for at finde billigere alternativer, ville Rory lære, at lave det selv.

Rory sagde: 

“Da jeg først overvejede, at gå i gang med dette projekt, tænkte jeg, at jeg måske var skør. Tanker kværnede rundt i mit hoved som, var det overhovedet muligt at lave derhjemme? Ville jeg have brug for en ko?”

“Men nej, med lidt hjælp fra en artikel om emnet, indså jeg, at det slet ikke var så kompliceret at lave det gyldne smør, det krævede bare lidt håndkraft.”

“Alt hvad du skal bruge for at lave dit eget smør, er fed 50 procents fløde, en skål, et piskeris eller håndmixer og et viskestykke.” 

“Dybest set deler du den fede fløde i smørfedt og kærnemælk ved at overpiske den.”

En opskrift fra Express giver lidt mere indsigt: 

“Hjemmelavet smør er utroligt nemt at lave. Smør laves ved overpiskning af fløde, som kan gøres med en håndmixer. At lave dit eget smør, giver dig mulighed for, at tilføje enhver smag du ønsker, så vær kreativ.” 

Usaltet smør skal spises inden for få dage, mens tilsætning af salt til dit smør (som fungerer som konserveringsmiddel), gør det muligt, at opbevare det i omkring 2 til 3 uger.

Rory fortalte: 

“Det er alt sammen fantastisk, men jeg havde et problem, jeg ejer ikke en håndmixer, hvilket betyder, at jeg var nødt til at gøre det ved håndkraft. Selvom det var hårdt og tog tid, var jeg ligeglad, for da kærnemælken begyndte at skille sig fra smørret, følte jeg mig som en tryllekunstner.” 

Han forklarer her hvordan han gjorde det.

Foto: Privat

“Kom omkring 500 milliliter fed fløde i en skål, og sørg for, at det er i en stor skål.”

“Pisk grundigt i lang tid.”

“Du vil gennemgå, hvad jeg vil kalde ‘flødestadierne’, går fra flødeskumskonsistens til noget, der mere ligner fondant, før fløden begynder at skille.”

“Først kunne jeg ikke forstå, hvad der begyndte at ske, men så begynde der som et mirakel at dannes smør med kærnemælken synkende til bunds.”

“Jeg kan ikke tro, at det er smør, tænkte jeg og dansede som en gammeldags guldgraver.” 

“Sørg for at hælde den overskydende væske fra.” 

“Tag din store klump smør og læg det i et rent viskestykke og klem på det.”

“Man skal have så meget af væden ud af det som muligt.” 

“Det anbefales også, at du ligger smørret i viskestykket i noget iskoldt vand, som vil hjælpe med at rense og hærde det, samt trække mere væde ud. 

“Så nemt er det, simpelt og lækkert.” 

Han forklarede videre, at det smagte virkelig lækkert og at han sparede virkelig mange penge på den måde.  

Han siger det koster cirka halvdelen at lave selv, i forhold til hvad en pakke Lurpak koster. 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig