Efter udtalelse: Har fået nok af Mette Frederiksen

Af: Liva Høyberg

|

01/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Én særlig udtalelse fra Mette Frederiksen har skabt modstand og får konsekvenser.

Mest læste i dag

Regeringen har gentagne gange foreslået, at danskerne bør arbejde mere.

I Rusland fortsætter arbejdet på fabrikkerne også efter klokken 16, og derfor bør vi i Danmark overveje at ændre vores arbejdskultur, argumenterer statsminister Mette Frederiksen (S) under et debatmøde på Christiansborg om Danmarks støtte til Ukraine, som fandt sted for cirka en måned siden.

Det har skabt modstand og får nu konsekvenser.

Det skriver tv2

"Jeg er ikke sikker på, at alle skal forlade samlebåndet klokken 16.00," udtalte hun.

Disse kommentarer møder fornyet kritik fra fagbevægelsen i anledning af den internationale arbejderdag. "Vi skal ikke arbejde mere," fastslår Henning Overgaard, formand for 3F, med eftertryk på hvert ord, og tilføjer: "Vi er nogle, som arbejder røven ud af bukserne."

Det er ikke første gang, statsministeren fremsætter tanken om, at danskerne skal arbejde mere. Regeringen har blandt andet realiseret denne tanke ved at afskaffe store bededag for at skaffe penge til statskassen til finansiering af ekstra forsvarsudgifter efter Ruslands invasion af Ukraine, et skridt der har mødt modstand fra fagbevægelsen.

"Det er forkert at forsøge at tvinge os til at arbejde mere med politiske indgreb, især når vi allerede er grupper af medarbejdere, der arbejder ekstremt hårdt," udtaler Henning Overgaard.

Overgaard er dog delvis enig med Frederiksen i, at visse grupper i samfundet kunne arbejde mere, men påpeger, at fokus bør være på "de højtuddannede og højtlønnede, som går på pension for tidligt," og ikke på arbejderne ved samlebåndet.

"Hos 3F føler vi os specifikt peget på," siger han. "Det er sjældent, vi ser kemiingeniører eller direktører arbejde sammen med os ved samlebåndet."

Anja C. Jensen fra HK erkender, at alle må bidrage til at "skabe et solidt samfund," men understreger også vigtigheden af balance. "Vi skal huske på vigtigheden af otte timers arbejde, otte timers frihed og otte timers hvile."

Hun foreslår, at regeringen i stedet fokuserer på at reducere antallet af stressrelaterede sygemeldinger for at skaffe mere arbejdskraft. "Effektivitet er ikke den eneste målestok. Vi skal også tænke på mennesket og på at passe på hinanden.

Regeringen fokuserer meget på effektivitet, men måske presser vi nogle mere, end hvad der er godt," siger hun.

Hos Fagbevægelsens Hovedforbund (FH) er formand Morten Skov også stærkt uenig i, at danskerne bør arbejde mere, hvilket han udtrykte under store bededag til TV 2: "Det rammer ved siden af, når man ser på det arbejdsmarked, vi faktisk har."

Ikke alene er rekordmange danskere i arbejde, men de udviser også en høj arbejdsmoral og er "ekstremt produktive," siger han.

Anbefalet til dig