Efterårskulden er her: Sådan undgår du kondens på indersiden af vinduerne

Af: Liva H.

|

13/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oplever du kondens på indersiden af dine vinduer bør du reagerer.

Lige nu læser andre også

Det er for alvor blevet efterår, hvilket tydeligt mærkes på de faldende temperaturer og de gyldne blade, der langsomt falmer og falder til jorden. For mange betyder denne tid også hyggelige aftener med tændte stearinlys, hvor det varme lys skaber en behagelig stemning i de mørke morgener og aftener. Men en mindre charmerende del af efteråret er kondensvandet og duggen, der opstår på indersiden af vinduerne. Selvom det kan virke harmløst, er det faktisk et advarselstegn, du bør tage alvorligt og handle på.

Det skriver Idenyt.

Hvis du ser kondensvand samle sig i vindueskarmen, er det et tydeligt tegn på, at luftfugtigheden i dit hjem er for høj. Dette kan i bedste fald føre til skimmelsvamp i fugerne og råd i vinduesrammen, men i værste fald kan det skabe et dårligt indeklima, som kan forårsage hovedpine og vejrtrækningsproblemer. Derfor er det vigtigt at tage hånd om problemet.

Hvordan opstår kondensvand?

Hver dag skaber vi fugt i vores hjem – når vi laver mad, bader eller blot trækker vejret. Denne fugt omdannes til kondensvand, når den rammer vinduets kolde overflade og køles ned. Dette sker især i efterårs- og vintermånederne, hvor vi ofte lufter mindre ud for at holde på varmen.

Kondensvand samler sig typisk der, hvor isoleringen er dårligst – som ved vinduernes rammer. Hvis kondensvandet får lov at stå, kan det skabe sorte eller grønne belægninger og forkorte vinduets levetid.

Sådan undgår du kondens på vinduerne

Det er heldigvis ikke svært at mindske problemet med kondens på indersiden af vinduerne. Det bedste råd er at sørge for god udluftning. Åbn vinduerne og lav gennemtræk i 5-10 minutter tre gange dagligt – også om vinteren. På den måde slipper du fugten ud uden at nedkøle væggene i dit hjem, og du undgår også en højere varmeregning.

Det er meget bedre at lave kort gennemtræk end at lade vinduerne stå på klem hele tiden. Hvis vinduerne står åbne på klem, vil radiatoren arbejde ekstra for at opvarme rummet, hvilket kun resulterer i en højere varmeregning, uden at det løser kondensproblemet.

Hvis problemet fortsætter

Hvis du stadig har problemer med kondens på trods af hyppig udluftning, kan det være nødvendigt at overveje andre løsninger. Det kan f.eks. være at udskifte fugerne omkring vinduerne eller installere nye, energirigtige vinduer, der er bedre isoleret.

Er termoruden punkteret?

Hvis du oplever kondens mellem glaslagene i en termorude, kan det være et tegn på, at ruden er punkteret. I så fald bør du overveje at udskifte den for at undgå yderligere problemer.

En anden måde at forbedre udluftningen på er at installere spalteventiler i vinduesrammerne. Disse ventiler kan hjælpe med at sikre en konstant frisk luftstrøm uden at skulle åbne vinduerne helt.

Kondens på ydersiden af vinduerne

Hvis du ser kondens på ydersiden af vinduerne, skal du ikke være bekymret. Det er faktisk et godt tegn! Det betyder, at vinduerne er godt isolerede. Det kan ske på kolde, klare nætter med høj luftfugtighed, men det skader ikke vinduerne.

7 tips til at undgå kondens på vinduerne

  1. Luft ud med gennemtræk i 5 minutter tre gange dagligt.

  2. Hold luftfugtigheden under 55 % fra oktober til maj – brug eventuelt et hygrometer.

  3. Sørg for god ventilation i køkken og bad.

  4. Hold vindues- og udluftningsventiler åbne.

  5. Få planter, der forbedrer indeklimaet, som fx aloe vera eller fredslilje.

  6. Tør tøj udendørs eller brug en tørretumbler med aftræk.

Tjek tætningslisterne omkring vinduer og døre for at sikre, at de er tætte.

Ved at tage disse forholdsregler kan du sikre et sundere indeklima og beskytte dine vinduer mod skader forsaget af kondens.

Anbefalet til dig