Ekspert: Prins Joachim bør gøre som Harry og Meghan

10/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Prins Joachims rolle i kongehuset er genstand for debat. Foto: Shutterstock
Debatten raser: Bør andre kongelige gøre som prins Harry og hertuginde Meghan?

Mest læste i dag

I denne uge offentliggjorde den britiske prins Harry og hans hustru hertuginde Meghan, at de træder tilbage som "fremtrædende medlemmer" af det engelske kongehus. Samtidig kunne parret fortælle, at de vil arbejde på at blive økonomisk uafhængige af appanagen, selvom de fortsat ville støtte op omkring dronning Elizabeth og resten af Huset Windsor. 

Et par dage efter den opsigtsvækkende melding, så starter debatten rundt omkring i de europæiske kongedømmer. Ikke mindst i Danmark. Kongehusekspert Søren Jakobsen fortæller til dagbladet B.T., at han mener, at prins Joachim burde følge prins Harry og hertuginde Meghans eksempel og træde et skridt tilbage.

"Der er ikke plads til ham i det danske kongehus. Han har en millitæruddannelse, men hvad skal forsvaret med en prins, der ikke har haft nogen praktisk kommando i lang tid? Han bør finde et job i udlandet og gøre som de andre europæiske royale og sige 'tak for støtten, nu vil jeg sige farvel til min apanage og tjene mine egne penge," udtaler Søren Jacobsen til B.T. 

Avisen har dog også talt med en anden ekspert ud i de royale, Michael Bregnsbo fra Syddansk Universitet, han roser prins Joachims optræden i serien "Joachim fortæller..", der kørte på DR i løbet af efteråret. 

Bregnsbo, som er lektor i historie, mener snarere, at det bliver den næste generation af kongelige - kronprins Frederik og prins Joachims børn - som skal overveje, hvordan deres rolle i offentligheden og kongehuset, skal være. Især de yngre børn, der ikke har udsigt til tronen bør overveje dette, mener eksperten. 

Anbefalet til dig