I Danmark kæmper man fortsat med nye, drilske varianter samt små børn, der risikerer senfølger efter corona.
Og det er såmænd noget, der kan fortsætte ind i efteråret og vinteren, mener Eskild Petersen, der er professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital, skriver DR.
Han foreslår derfor nu, at man skal tænke covid-vaccinen ind i børnevaccinationsprogrammet, så man får vaccineret børn helt ned til to år.
Eskild Petersen fortæller blandt andet, at når det kommer til børn og unge, der ikke er blevet vaccineret, så er der tale om en gruppe i samfundet, der kan vedligeholde smitten og udsætte andre for fare, herunder dem, der har et dårligt immunforsvar.
Han slår til lyd for sit forslag i International Journal of Infectious Diseases, en lægevidenskabelig tidsskrift, sammen med en kollega fra Singapore.
"Hvis man virkelig skal have kontrol over pandemien i de kommende år, så forestiller vi os, at man bliver nødt til at vaccinere ned til to års-alderen. Det vil sige, at det bliver en naturlig del af børnevaccinationsprogrammet."
Børnelæger afviser
Børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab bryder sig dog ikke besynderligt om idéen, fortæller Klaus Birkelund Johansen, formand for selskabet samt overlæge på Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.
"Jeg synes, at det er for tidligt at tale om, at covid-vaccinen skal ind i børnevaccinationsprogrammet," fortæller han, hvorefter han påpeger, at vaccinen ikke engang er blevet godkendt til mennesker inden for den aldersgruppe.
Der er nemlig fortsat undersøgelser, der skal foretages, da man skal finde ud af, om vaccinen er sikker og effektiv for børn i den aldersgruppe, forklarer han efterfølgende.
"Men i øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning."