Et år siden: Nu markeres den skelsættende onsdag

Nyheder
Onsdag 11. marts sidste år indkaldte statsminister Mette Frederiksen (S) til et pressemøde, der formentlig sent bliver glemt. Foto: Shutterstock
Snart er det præcis et år siden. Den anledning markeres i tv.

Lige nu læser andre også

Pressemødet i Statsministeriet den 11. marts 2020 kaldes historisk, da det var her den delvise nedlukning af Danmark blev varslet. På torsdag er der gået et år siden da, og det markerer DR i en række programmer både i løbet af ugen og på selve dagen. Det fortæller DR fredag i en pressemeddelelse. 

DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn siger:

"Vi kommer i den kommende uge til at se tilbage på et år, som for utroligt mange mennesker har budt på både stor usikkerhed og mange afsavn. Men vi kommer også til at se fremad. For vi er jo på ingen måde på den anden side af corona, og også fremover vil DR dække epidemien og dens konsekvenser tæt."

Torsdag i étårsdagens tegn

Aftenen på DR1 den 11. marts ser ved første øjekast ud som en almindelig torsdag med programmer som ’Aftenshowet’, ’Lægens Bord’ og ’Det Politiske Talkshow’, der sendes på de sædvanlige tidspunkter. Men i dagens anledning udelukkende med temaer om corona.

’Fællessang’ rykkes fra fredag til torsdag og sendes i en helt særlig udgave. Det er samtidig sidste udsendelse efter 28 programmer siden premieren den 27. marts 2020.

Oversigt over markeringen af årsdagen for nedlukningen

DR1

Klokken 19.05 til 20.00: ’Aftenshowet – et år med corona’

Vi ser tilbage på et år, som ingen havde forestillet sig: Vi dykker ned i, hvordan corona har forandret vores liv. Og ser på de konsekvenser, den verdensomspændende pandemi har haft for alle os danskere. 

Året har også vist et stort sammenhold, og danskerne har fået nye vaner og fundet nye måder at hjælpe deres kære på. Vi sender - sammen med seerne - en særlig tanke til dem, der har betydet noget for os hver især. 

Klokken 20.00 til 21.00: ’Fællessang – 1 år efter’

Johannes Langkilde og Katrine Muff tager seerne med på en tur gennem nogle af de smukkeste øjeblikke af ’Fællessang’ fra det forløbne år. Øjeblikke, der minder os om alt det, vi som danskere har stået igennem og ikke mindst stået sammen om. Det bliver med både fællessang, tilbageblik og musikalske gensyn.

Sæsonens sidste ‘Fællessang’ er i skrivende stund stadig ved at blive planlagt, men vi skal blandt andet have et gensyn og genhør med Lars Lilholt og 'Kald det kærlighed'. Han var med til at åbne ‘Fællessang - hver for sig’. Nu gør han det igen. I en baggård i Aarhus med beboerne på kor.

Igennem det seneste år har vi flere gange sammen med unge Dafne og DR Pigekoret sunget og drømt os mod 'Lyse Nætter'. Den 11. marts synger Alberte Winding selv for.

På Klejtrup Musikefterskole udenfor Hobro har man fået eleverne tilbage. Sammen skal de synge og minde os om Sebastians eviggyldige 'Du er ikke alene'.

Sangere fra DR Vokalensemblet vil synge for på 'Jeg elsker den brogede verden'.

Klokken 21.00 til 21.25: TV-Avisen

Klokken 21.25 til 21.55: ’Lægens Bord: Sådan kommer vi videre’

Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre? På ét-års dagen ser ’Lægens Bord’ fremad.

Hvordan lever vi med corona fremover, kan vi styre udenom en tredje bølge, og hvornår er alle vaccineret? Seerne har mange spørgsmål, og gennem hele pandemien har Peter Geisling og de ypperste eksperter givet klart svar i ’Lægens Bord’.

 Lige nu vælter det ind med spørgsmål som aldrig før. For hvordan – og hvornår - får vi vores hverdag tilbage? Bare de sidste måneder har langt over 5000 seere skrevet ind.

 'Lægens Bord' markerer årsdagen ved at give svar på seernes mange gode spørgsmål. Vi ser på, hvordan vi kommer ovenpå igen, vi hylder hverdagens helte, og så giver vi månedens buket til et helt særligt menneske. 

Siden dagen efter nedlukningen er det blevet til 42 udsendelser med ’Lægens Bord’.

Klokken 21.55 til 22.30: ’Det Politiske Talkshow’

I sæsonpremieren på ’Det Politiske Talkshow’ har Johannes Langkilde inviteret Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K) og Kristian Thulesen Dahl (DF) til en snak om den dødelige pandemi og hvordan oppositionen er gået til sagen.

DR2

Klokken 20.00 til 21.00: Debatten

‘Debatten’ med vært Clement Kjersgaard planlægger også at tematisere årsdagen for nedlukningen.

Klokken 21.00 til 21.30: ’Annika og det svenske coronamysterium’ - dokumentar, episode 1:3

Har coronakrisen afsløret noget om Sverige og Danmark, som vi ikke vidste før? I foråret 2020 rapporterede journalist og dansk-svenske Annika Wetterling om de løsslupne svenskere, der holdt samfundet åbent, mens Danmark gik i lockdown. Nu tager hun på en personlig rejse tilbage til sit andet fædreland for at forstå, hvorfor svenskerne handlede så forskelligt fra danskerne. En rejse fuld af splittelse og coronavirus, der kommer ubehageligt tæt på Annika og hendes svenske familie.

Episode 2 og 3 sendes på DR2 torsdag den 18. marts klokken 21.00 og fredag den 26. marts klokken 21.55. Alle tre episoder kan ses på DRTV fra den 11. marts klokken 06.00.

Også DR1 sender en coronarelateret dokumentarserie, som har premiere mandag den 8. marts klokken 21.25:

’Epidemien’ – dokumentar, episode 1:4

Den 11. marts 2020 blev Danmark fra den ene dag til den anden lukket ned, og der blev vendt op og ned på vores liv. Nogle blev dog ramt hårdere end andre – enten på deres helbred og liv eller på deres arbejde og eksistensgrundlag. I ‘Epidemien’ følger vi en række patienter, virksomhedsejere og brancher helt tæt på og over tid. Vi er med fra første færd og følger strabadser, håb – hele tiden kredsende om det store spørgsmål: Klarer de den, eller gør de ikke?

Dokumentarserien er et vidnesbyrd til danskerne om, hvordan krisen udviklede sig, og hvordan den blev håndteret - både på det overordnede samfundsmæssige plan og på det helt personlige plan blandt danskerne.

 

Anbefalet til dig